S-a potolit Austria, incepe Suedia. Stockholm pune acum piedici privind aderarea Romaniei la Schengen: „Inainte trebuie reformat sistemul in sine”

externe

Spatiul Schengen

Ministrul pentru Migratie din Suedia a anuntat, marti, inainte de reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne, ca tara sa este foarte reticenta in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen. In ultimele zile au aparut informatii ca Austria, principala tara care se opunea Romaniei, a dat semen ca isi schimba atitudinea.

„Vorbim despre o extindere a Spatiului Schengen, dar inainte trebuie reformat sistemul in sine. Europa trebuie sa fie si ea pregatita. Este un sentiment al urgentei, dar toata lumea stie ca este un moment crucial. Nu trebuie reformat doar sistemul de migratie, ci si sistemul Schengen, trebuie sa preluam controlul asupra migratiei, cu granite solide, astfel incat sa putem face distinctia dintre cei care fug de razboi si persecutie si care au nevoie de ajutor in UE si cei care nu fug de razboi si persecutie si nu au dreptul sa intre in UE. In plus, avem nevoie de o mai mare solidaritate intre statele UE”, a declarat minirtrul Maria Stenergard.

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI), care se desfasoara pe 4 si 5 decembrie, nu are pe agenda un vot privind aderarea Romaniei si Bulgariei.

Ministrul de Interne, Catalin Predoiu, a declarat, marti, inainte de Consiliul JAI, ca au loc discutii privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen la nivelul ministerelor de Interne roman si austriac.

”E important sa intelegem ce se discuta astazi in Consiliu. Astazi discutam o evaluare, un barometru al Spatiului Schengen. E un instrument care se foloseste de mai multi ani de zile si presupune discutarea aspectelor de progres sau de vulnerabilitati ale Spatiului Schengen, intre toate statele membre, in Consiliul JAI. Deci si cele care sunt in Spatiul Schengen si cele care inca nu fac parte din Spatiul Schengen. Deci astazi nu se voteaza procesul de extindere a Spatiului Schengen. Si evident, pe langa acest subiect, mai dezbatem si altele precum migratia, combaterea migratiei ilegale si asa mai departe”, a declarat Catalin Predoiu.

Predoiu a fost rezervat in legatura cu o sesiune extraordinara a Consiliului JAI.

”Cum v-am spus, exista timpul necesar pentru continuarea discutiilor si luarea deciziilor si exista si formatele diplomatice si institutionale necesare pentru a organiza aceste decizii. Dar care dintre ele, e o speculatie in acest moment si nu as vrea sa continui aceasta speculatie. Eu mi-am propus cand am inceput aceste discutii sa fiu concentrat si sa fiu realist si atent la detalii si sa gandim mereu constructiv. Nu vreau sa fac speculatii, nu am facut-o nici cand am discutat MCV-ul. Si anul trecut, tot in ultima clipa, in decembrie, daca va aduceti aminte, s-au concretizat discutii care au avut loc ani de zile inainte”, a mai spus ministrul.

Der Standard din Austria a scris luni ca sunt semne ca Viena ar putea ceda in privinta aderarii Romaniei.

Daca parlamentul olandez va ridica veto-ul impotriva Bulgariei in zilele urmatoare, Austria va ramane singura cu pozitia sa de veto. Atunci, Austria si-ar putea da acordul pentru aderarea Bulgariei si Romaniei la Schengen, ca sa spunem asa, „in tacere”, doar in cadrul Comitetului Reprezentantilor Permanenti al statelor UE, adica fara reuniuni politice majore. De asemenea, Romania si Bulgaria ar raspunde solicitarii Vienei de a opri fluxurile de migratie la frontiera lor comuna.

Intr-un alt scenariu, o reuniune extraordinara a ministrilor de interne si de justitie din UE ar putea fi convocata pe 20 si 21 decembrie sau pe 27 si 28 decembrie, iar Viena ar putea accepta acolo o aderare treptata. Presedintele roman Klaus Iohannis ar milita, de asemenea, pentru o astfel de data speciala. Ca si Nehammer, Iohannis face parte din PPE.

Diplomatii afirma ca aderarea deplina la Schengen nu va fi posibila inainte de alegerile din Austria din toamna anului 2024, dar probabil ca va fi posibila pana la sfarsitul anului 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: