S-a rezolvat misterul succesului PSD si AUR: 30% dintre romani sunt analfabeti financiar, 40% sunt analfabeti functionali

news

romani, analfabeti financiar, analfabeti functionali, Romania, eurobarometru

Eurobarometrul de anul acesta dedicat educatiei financiare arata ca nu mai putin de 30% dintre romani sunt analfabeti financiar iar un studiu al Institutului de Economie Mondiala sustine ca maximum 10% dintre romani au competente financiare, a spus, marti, Claudia Petrescu, cercetator senior la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV), parte din Academia Romana.

Adultii din Romania sunt inca si mai analfabeti ca noua generatie. „Am vazut ca Eurobarometrul de anul acesta dedicat educatiei financiare ne arata ca 30% dintre romani sunt analfabeti financiar. Nu stam bine, pentru ca suntem tara cu cel mai mare procent de adulti care nu au competente financiare din Europa, dar suntem obisnuiti sa fim la coada clasamentului pe statisticile europene.

Doar la digitalizare dam foarte bine, avem retea foarte buna, dar stam prost la competente digitale. Si acolo cumva compensam. Culmea este ca, desi avem acest procent, 51% dintre romani considera ca au cunostinte financiare mai bune decat conationalii lor si am zis ‘bun, undeva este o problema, deci nu stam bine, dar ne vedem mult mai bine decat stam in realitate’.

Si, pe langa Eurobarometru, ne-am uitat la studiul facut de Institutul de Economie Mondiala, care ne spune ca de fapt maxim 10% dintre romani au competente financiare, deci procentul era si mai mic. Studiul acesta sta la baza elaborarii Strategiei pe educatie financiara, strategie de care domnul secretar de stat spunea ca este in consultare publica. Din pacate, sta in consultare publica de cam mult timp”, a spus Claudia Petrescu, cu prilejul lansarii Raportului de Politica Publica „Educatia financiara – intre necesitate si oportunitate”.

Potrivit Claudiei Petrescu, si la testele PISA „stam prost”, intrucat acestea arata ca 40% dintre elevi sunt analfabeti functionali, iar datele din 2018 sunt mai proaste decat cele din 2013.

„Ceva nu facem bine in scoala. Nu e vorba poate de cum predam, ci e vorba de ce vrem la final sa obtinem si de lipsa focusului poate pe rezultate si focusare mai mult pe continut. Trebuie sa predam si aia, si aia, si aia ca trebuie sa facem programa. Si atunci am zis, ca sa vedem la adulti ca avem competente financiare, si o sa-mi spuneti dar de ce sunt necesare, pai sunt necesare, ca uitati-va ce se intampla cu creditele de la banci! Uitati-va ca ne plangem ca am semnat si n-am stiut ce am semnat la banca!

Ne plangem ca economia merge prost si merge prost si pentru ca noi nu stim ce sa cerem guvernantilor. Cand ne spun de niste procente si se uita la noi si ne spun cat de bine merge economia, dar noi nu o simtim deloc in calitatea vietii (…) Si am zis ‘ok, trebuie sa facem un raport in care sa ne uitam ce solutii avem sa crestem aceste competente si pornind din scoala’. Pentru ca avem nevoie cumva ca sa imbunatatim educatia. Avem acolo nevoie sa lucram, daca vrem ca adultii sa stie si sa aiba competente de educatie financiara”, a declarat Claudia Petrescu.

Reamintim ca Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) a lansat marti Raportul de Politica Publica „Educatia financiara – intre necesitate si oportunitate”, privind educatia financiara a romanilor, conform unui comunicat al BCR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: