„Sa nu prelungim aceasta agonie”. UDMR anunta daramarea Guvernului Orban: „Sunt 100% sigur ca nu vor fi alegeri in doua tururi”

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru Agerpres, ca orice parlamentar care nu este de acord cu forma sau fondul angajarii raspunderii Guvernului privind alegerea primarilor in doua tururi de scrutin este obligat sa voteze motiunea de cenzura si ca Parlamentul are „obligativitatea morala si politica sa opreasca guvernul”.

„Eu zic ca votul motiunii trebuie facut cat mai repede, nu trebuie sa prelungim aceasta agonie si cu cat mai repede, cu atat mai bine. Noi vom vota motiunea de cenzura, unii dintre noi au si semnat-o. O vom vota pentru ca nu suntem de acord cu schimbarea legislatiei electorale privind alegerea autoritatilor locale nici cu sase luni, nici cu un an inainte de alegeri si mai ales nu prin aceasta modalitate, prin angajarea raspunderii. De aceea eu cred ca orice om politic, orice parlamentar care nu este de acord nici cu forma, nici cu fondul problemei este obligat sa voteze motiunea de cenzura”, a spus Kelemen Hunor.

El a adaugat ca a aparut si o situatie noua.

„Ieri, Curtea Constitutionala a dat doua decizii pe doua angajari facute de Guvernul Orban si a stabilit ca nu trebuia si nu avea voie Guvernul sa vina cu angajare in parlament in conditiile in care pe cele doua teme exista doua legi in stadiu avansat in procedura parlamentara. Si daca exista asa ceva, atunci Guvernul nu trebuie sa intervina in procedura legislativa, fiindca nu e treaba Guvernului, e un conflict constitutional intre Parlament si Guvern. In ceea ce priveste legislatia electorala, la fel, exista un proiect de lege care a trecut de Senat si este in procedura parlamentara la Camera Deputatilor. Deci, in aceste conditii, Guvernul nu avea voie sa vina cu angajarea raspunderii tot pe modificarea legislatiei electorale. De aceea, eu cred este si o obligativitate morala si politica din partea Parlamentului sa opreasca Guvernul in acest demers si sa blocheze angajarea raspunderii prin demiterea Guvernului”, a subliniat presedintele UDMR.

In continuarea ideii, el s-a aratat convins ca in acest an nu vor fi alegeri locale in doua tururi de scrutin.

„Daca nu va fi demis Guvernul, vom ataca la Curtea Constitutionala si sunt convins ca pe o speta similara cu cele doua angajari anterioare, Curtea Constitutionala nu are cum sa dea un alt verdict decat verdictele de ieri. De aceea, in acest moment sunt aproape 100% sigur ca in 2020 nu vom avea alegeri in doua tururi la locale”, a conchis Kelemen Hunor.

Motiunea de cenzura, intitulata „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democratiei romanesti”, a fost depusa joi la Parlament. Motiunea este semnata de 208 parlamentari de la PSD si UDMR, potrivit unor surse politice.

Mai mult despre:

Comentarii: