Sabotaj. Guvernul incearca sa blocheze candidatura lui Kovesi la sefia Parchetului European. Anuntul lui Toni Grebla

politica

Kovesi are sanse mari sa fie sefa Parchetului European.

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebla,  a declarat luni ca este putin probabil ca Laura Codruta Kovesi sa isi depuna candidatura pentru sefia Parchetului European. El sustine ca fosta sefa a DNA trebuie sa fie sustinuta de o „entitate nationala”.

„Nu cred ca va fi o procedura deschisa. Adica fiecare procuror din Europa poate sa depuna o candidatura si atunci cineva va selecta din 5-6-30 de mii de procurori. Procurorii vor fi desemnati de o entitate nationala sa candideze pentru acest post”, a declarat Toni Grebla la sediul ICCJ.

In spatiul public au aparut informatii potrivit carora Laura Codruta Kovesi va candida pentru functia de procuror sef al Parchetului European. Mai mult, Europa Libera a informat ca fosta sefa DNA a trecut de prima etapa de selctie, fiind acum pe o lista scurta de cinci candidati.

Citeste si: Europa Libera, stire bomba: Kovesi a trecut de prima faza pentru sefia Parchetului European. PSD nu o mai poate bloca

Pozitia Guvernului fata de posibilitatea ca Laura Codruta Kovesi sa devina sefa a Parchetului European

Saptamana trecuta, Grebla a spus ca o posibila candidatura a Laurei Codruta Kovesi pentru functia de procuror sef al Parchetului European este „prematura si nepotrivita”, precizand ca aceasta a dat un semnal pentru CSM, IJ si PG, nu pentru Bruxelles.

„Este si prematura si nepotrivita. In al treilea rand, cred ca aceasta stire este data mai mult pentru autoritatile romane decat sa reprezinte o stire adevarata pentru o candidatura la Parchetul European. Curtea Constitutionala a constatat in trei randuri ca ea a incalcat Consitutia. In declaratiile publice pe care le-a facut a declarat ca nu da doi bani pe deciziile CCR. Lasand la o parte celelalte lucruri, numai acestea sunt suficiente pentru ca niciun lider european sa nu poata sa accepte o astfel de candidatura pentru un posibil viitor post in Parchetul European. Tehnic nu s-a declansat nicio procedura de alegere a procurorului general al viitorului Parchet European. Vor fi alesi membrii, procurorii in Parchetul European, iar acestia isi aleg procurorul general”, a afirmat Toni Grebla, joi.

Intrebat ce crede ca ar determina-o pe Laura Codruta Kovesi sa candideze pentru functia de procuror sef al Parchetului European, Toni Grebla a raspuns: „Toti procurorii din lume ar vrea sa candideze pentru un asemenea post, dar acest anunt a fost facut pentru autoritatile romane, nu pentru Bruxelles. A dat un semnal CSM, Inspectiei Judiciare, Parchetului General: «vedeti ca s-ar putea sa ajung procuror general european»”.

Secretarul general al Guvernului a adaugat ca fostul procuror-sef al DNA, Codruta Kovesi, a fost avida de putere „inca inainte de a obtine functia de procuror general in Romania. Apoi s-a imbolnavit de putere, nu e numai avida. Puterea a si schimbat-o foarte mult”.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: