externe

Sanctiunile UE au efect, anunta presa de la Moscova. Rubla scade tot mai mult in raport cu euro si dolarul, in ianuarie 1 dolar va fi 70 de ruble

Rubla a scazut, ajungand la ca 1 euro sa poata fi schimbat cu 72 de ruble la bursa, iar 1 dolar cu 68 de ruble, anunta publicatia rusa Baza.

Analistii chestionati de Vedomosti prevad ca dolarul va continua sa se intareasca si va ajunge la 70 de ruble la inceputul anului 2023.

Principalul factor care sta la baza cresterii dolarului in raport cu rubla este o scadere semnificativa a pretului exporturilor de titei rusesc din Urali, cauzata de embargoul impus de UE, precizeaza Baza.

Se apropie timpul pentru o pace negociata in Ucraina pentru a reduce riscul unui alt razboi mondial devastator, dar dorinta de dezmembrare a Rusiei ar putea dezlantui haosul nuclear, a declarat veteranul diplomat american Henry Kissinger pentru The Spectator.

Kissinger, un arhitect al politicii de detensionare a Razboiului Rece fata de Uniunea Sovietica, in calitate de secretar de stat sub presedintii republicani Richard Nixon si Gerald Ford, s-a intalnit de mai multe ori cu Vladimir Putin de cand acesta a devenit presedinte in 2000.

Nu se intrevede acum un sfarsit al conflictului declansat de invazia din 24 februarie a lui Putin in Ucraina, care a ucis zeci de mii de persoane si a alungat milioane de oameni din casele lor. Rusia controleaza acum aproximativ o cincime din Ucraina.

Kremlinul spune ca Kievul trebuie sa recunoasca anexarea de catre Moscova a regiunilor din sud si est. Ucraina spune ca fiecare soldat rus trebuie sa paraseasca teritoriul sau, inclusiv Crimeea, pe care Rusia a anexat-o in 2014. Kievul a solicitat sa adere la NATO dupa ce Moscova a anuntat anexarile in septembrie.

„Se apropie momentul sa ne bazam pe schimbarile strategice care au fost deja realizate si sa le integram intr-o noua structura in vederea realizarii pacii prin negociere. Un proces de pace ar trebui sa lege Ucraina de NATO. Alternativa neutralitatii nu mai are sens”, a scris Kissinger in revista The Spectator, citat de Reuters, intr-un articol intitulat „Cum sa evitam un alt razboi mondial”.

Directorul CIA, William Burns, a declarat intr-un interviu publicat sambata ca, in timp ce majoritatea conflictelor se incheie prin negocieri, evaluarea CIA a fost ca Rusia nu a fost inca serioasa in ceea ce priveste o negociere reala pentru a pune capat razboiului.

Kissinger, acum in varsta de 99 de ani, a sugerat ca, in cazul in care se va dovedi imposibila revenirea la status quo-ul stabilit in 2014, referendumurile supravegheate la nivel international in teritoriile revendicate de Rusia ar putea fi o optiune.

Kissinger a avertizat ca dorintele de a face Rusia „neputincioasa”, sau chiar de a cauta dizolvarea Rusiei, ar putea declansa haosul. Nici Ucraina, nici vreun stat occidental nu a sustinut niciuna dintre aceste cai.

„Dizolvarea Rusiei sau distrugerea capacitatii sale de politica strategica ar putea transforma teritoriul sau care, cuprinde 11 fusuri orare, intr-un vid plin de conflicte”, a subliniat Kissinger.

„Statele care compun Federatia Rusa ar putea decide sa isi rezolve disputele prin violenta. Alte tari ar putea cauta sa isi extinda pretentiile prin forta. Toate aceste pericole ar fi agravate de prezenta a mii de arme nucleare”, a subliniat Kissinger.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

3 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

4 ore ago