news

Sapte perchezitii DNA la Complexul Energetic Oltenia intr-un dosar de coruptie. Sunt patru suspecti

DNA efectueaza joi sapte perchezitii la CEO Oltenia intr-un dosar de coruptie. Sunt patru suspecti, au declarat pentru aktual24.ro surse judiciare.

In urma cu o saptamana, directorul adjunct al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia, Iosif Chirca, a fost trimis in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie, alaturi de alte trei persoane.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba despre 1. o persoana fizica, cercetata in stare de arest preventiv, pentru comiterea a doua infractiuni de dare de mita, o infractiune de cumparare de influenta si o infractiune de deturnarea licitatiilor publice; 2. o persoana fizica, cercetata in stare de arest preventiv, pentru comiterea infractiunilor de dare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata; 3. o persoana fizica pentru comiterea infractiunii de deturnarea licitatiilor publice, precum si Iosif Chirca, la data faptei director in cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, cercetat sub control judiciar, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

Conform anchetatorilor, prima persoana trimisa in judecata ar fi dat persoanei fizice de la punctul 2, dupa caz, in numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operatiuni economice simulate, suma totala de 533.375 lei, in legatura cu influenta pe care ar fi pretins ca ar avea-o asupra conducerii a doua societati cu capital majoritar de sta.

De asemenea, ar fi dat, in mod direct, suma totala de 10.000 de euro inculpatului Ecobescu Adrian Dorin, director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC Electrocentrale Bucuresti SA (ELCEN), in legatura cu indeplinirea unui act ce ar fi intrat in indatoririle sale de serviciu; In contextul initierii, la data de 07.07.2023, de catre o societate comerciala cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achizitie publica prin licitatie deschisa, ar fi realizat in data de 17.08.2023, o intelegere asupra pretului ofertei cu inculpatul de la punctul 3, in calitate de director sucursala si imputernicit al unei alte societati comerciale, in scopul de a denatura pretul de adjudecare a contractului de servicii.

Aceasta intelegere ar fi avut drept consecinta atat castigarea licitatiei la data de 25.08.2023, in conditii neconcurentiale, de catre firma administrata de inculpat, cat si afectarea pretului de adjudecare a contractului, in dauna societatii comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698 lei fara TVA, reprezentand diferenta de valoare. Societatea comerciala cu capital majoritar de stat s-a constituit parte civila in cauza.

Potrivit DNA, la instigarea unui alt inculpat, in data de 20.12.2023, in judetul Gorj, ar fi remis in mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului Chirca Iosif, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, in legatura cu indeplinirea unui act ce ar intra in indatoririle sale de serviciu.

Totodata, a doua persoana fizica trimisa in judecata, ar fi promis presedintelui Directoratului CEO urmatoarele: un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract in valoare de 2.000.000 euro, avand obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat sa fie atribuit in baza unei proceduri de licitatie publica fraudata; un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract in valoare de 800.000 euro avand obiect servicii de arhivare, care ar fi urmat sa fie atribuit prin achizitie directa, si ar fi dat martorului in legatura cu aceste promisiuni, in 5 transe, pana la data de 21.01.2024, sumele de 45.000 lei si 12.000 euro.

„In data de 10.05.2023, ar fi pretins de la persoana fizica de la punctul 1 un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comerciala catre doua societati cu capital majoritar de stat, lasandu-l pe acesta sa creada ca ar avea influenta pe langa conducerea acestora si ar fi primit in numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operatiuni economice simulate, suma totala de 533.375 lei”, conform comunicatului.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

12 minute ago

Noua capitala a Egiptului, de peste 58 de miliarde de dolari, prinde viata. Metropola va avea 6,5 milioane de locuitori

In incercarea de a rezolva problema supraaglomerarii din Cairo, guvernul egiptean a decis, acum aproape…

19 minute ago

Nicusor Dan continua sa o ignore pe Firea: „Eu concurez direct cu Piedone, nu se va retrage”. Cum explica succesul lui Piedone in randul bucurestenilor

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu pentru Prima TV ca sunt doua explicatii…

2 ore ago

Conflict intre romi si militari ucraineni in Transcarpatia. Cand militarii au deschis focul, agresorii au luat-o imediat la fuga – Video

Joi noapte a avut loc o ciocnire intre romi si militari ucraineni in regiunea Transcarpatia…

3 ore ago

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

4 ore ago