Sarbatoare la AUR, prima victorie la CCR. Sesizarea AUR a fost admisa cu unanimitate de voturi

politica

Curtea Constitutionala a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea grupului AUR privind hotararea Camerei 15/2021 care modifica un alineat din regulamentul Camerei Deputatilor. Prin urmare, este neconstitutionala sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constata incalcarea prevederilor legale referitoare la respectarea conditiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales” . CCR a constatat ca respectiva sintagma este neconstitutionala deoarece limiteaza atributia de validare sau invalidare a Comisiei de validare a forului legislativ.

„In sedinta din data de 31 martie 2021, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulata de Grupul parlamentar al Aliantei pentru Unirea Romanilor din Camera Deputatilor si a constatat ca este neconstitutionala sintagma «din actele comunicate de birourile electorale competente, constata incalcarea prevederilor legale referitoare la respectarea conditiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales» din cuprinsul articolului unic al Hotararii Camerei Deputatilor nr. 15/2021, referitor la modificarea art. 7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputatilor”, arata comunicatul de presa de miercuri al CCR.

CCR precizeaza ca a constatat ca sintagma limiteaza atributia de validare sau invalidare a Comisiei de validare a Camerei.

„Curtea a constatat ca respectiva sintagma este neconstitutionala deoarece limiteaza atributia de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputatilor si, implicit, a insesi Camerei Deputatilor, prin aceea ca nu permite verificarea incalcarii prevederilor legale referitoare la conditiile de eligibilitate decat prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzand, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, intre momentul alegerii propriu-zise si cel al validarii mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificarilor necesare si prealabile validarii. Decizia este definitiva si general obligatorie”, mai transmite sursa citata.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: