Scadere catastrofala pentru economia rusa, dublu fata de asteptari: „Va face implozie”. Doar in Al Doilea Razboi Mondial a picat mai mult

analize

Moscow

Robin Brooks, un economist de la Institutul International Financiar, cea mai mare asociatie mondiala de profil, si de la Fondul Monetar International spune ca ‚‚economia Rusiei va face implozie’’ in 2022 din cauza sanctiunilor internationale impuse din cauza invadarii Ucrainei.

Brooks spune ca din analizele sale si ale colegilor sai economia rusa va scadea cu aproximativ 30%.

Aceasta estimare este cea mai severa de pana acum, cu mult mai sumbra pentru rusi decat oricare dintre evaluari. Daca la inceputul sanctiunilor se prefigura o cadere de 8-10%, care oricum era severa, perspectiva s-a inrautatit pe masura ce razboiul s-a prelungit si efectele ‚‚pedepselor’’ occidentale s-au multiplicat. Inainte de evaluarea lui Brooks estimarile duceau picajul la 12-15% din PIB, adica niste consecinte mai grave decat cele din timpul marii crize financiare ruse din 1998, cand tara a intrat in faliment.

Scaderea de 30% ar fi insa catastrofala si inseamna ca Rusia face fata crizei provocate de razboiul pe care l-a declansat mult mai rau decat se credea.

Aceasta scadere este comparabila cu cea produsa de invazia Germaniei naziste din 1941, cand economia sovietica a scazut, conform estimarilor celor mai multi economisti, cu 30-34%.

Rusia sufera din mai multe cauze, dar sanctiunile directe impuse de europeni si americani asupra bancilor si altor institutii, inclusiv blocarea lor de la a lua capitaluri din Vest, retragerea a mai mult de 1.000 de companii din Rusia si limitarea drastica a exporturilor, care au scazut cu 50% fata de anul anterior, sunt cele mai importanti factori.

Un alt factor este limitarea masiva a accesului Rusiei la tehnologie occidentala, in special din cea de varf. Rusia are mari probleme in a se aproviziona cu cipuri, spre exemplu, care sunt esentiale atat pentru echipamente militare cat si pentru bunuri de larg consum precum masinile de spalat.

De asemenea, Occidentul incepe sa limiteze importurile din principalele produse de export ale Rusiei, materiile prime din zona energiei. UE va opri pana in august toate importurile de carbune, le-a limitat semnificativ pe cele de petrol si se doreste stoparea totala a tuturor importurilor de acest fel si se lucreaza la un plan pentru stoparea treptata a celor de gaze.

Rusii de rand sunt cei mai afectati de problemele economiei rusesti. Desi guvernul a reusit prin mijloace artificiale sa revina la un curs bun al monedei nationale, cu rubla chiar crescand, aceasta nu este convertibila, iar preturile reale au sarit in aer.

Estimarile economistilor din luna mai prevedeau o inflatie uriasa pentru rusi in 2022, intre 23 si 30%, dar aceasta ar putea fi chiar mai mare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: