Scapat de puscarie, Zgonea a devenit specialist in internet: „Fascinant pentru Romania, la sfarsitul anului 2022, internetul la punct fix era in 6,5 milioane de locatii”

politica

Romania este unul dintre acei jucatori agili ai Europei care a reusit sa dezvolte un raport pret-calitate fascinant, iar numarul conexiunilor la Internet fix era, la finele anului 2022, de 6,5 milioane, in timp ce conexiunile mobile au ajuns la 21,5 milioane, a declarat, joi, la evenimentul dedicat Zilei Nationale a Comertului Electronic, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Valeriu Zgonea.

„Ar trebui sa discutam de ceea ce inseamna aceasta infrastructura de comunicatie pe care o avem in Romania in acest moment. Romania este unul dintre acei jucatori agili ai Europei, care a reusit sa dezvolte un raport pret-calitate fascinant si care a ajutat foarte mult in perioada pandemica si post-pandemica companiile de comert electronic sa ajunga cat mai aproape de ceea ce noi de numim „end users”, cetateni sau companii, organizatii neguvernamentale.

La sfarsitul anului 2022, internetul la punct fix era in 6,5 milioane de locatii, in Romania. Dintre acestea, peste 90% erau raportate cu un trafic de peste 100MB pe secunda, ceea ce e fascinat pentru Romania, iar 1,7 milioane de case aveau peste 1GB. Aveam in jur de 21,5 milioane de conexiuni mobile la sfarsitul anului 2022. Trebuie sa fim si seriosi. Stiti foarte bine ca Europa cere in acest moment inchiderea 3G, ramane 2G si 4G si se dezvolta pentru 5G. Licitatia a fost facuta anul trecut. Operatorii sunt in acest proces de implementare intr-un interval de timp. Fac eforturi, costurile sunt foarte mari, au si niste restrictii cu privire la contractorii pe care ii au, prin celebra Lege 5G”, a spus Zgonea, citat de Agerpres.

Oficialul a mentionat, totodata, ca Romania este singurul stat european in care „toti cei patru mari jucatori europeni au venit de la inceput si au investit in infrastructura”.

„Speranta este sa putem sa fim la fel de eficienti si de avansati si la 5G, cum am fost la 2G si la 3G, chiar si la 4G. Nu este simplu. Intre timp, toti si-au dezvoltat capabilitati, toate statele-membre au resursele financiare, dar bani sunt cam aceeasi. Competitorii in Romania sunt cei pe care dumneavoastra ii stiti. Suntem singurul stat european in care toti cei patru mari jucatori europeni au venit de la inceput si au investit aici in infrastructura. Viitorul arata destul de bine. Eu am un dialog constant cu acesti jucatori si cu cei care sunt in zona lor”, a subliniat seful ANCOM.

Zgonea, fost presedinte al Camerei Deputatilor, a fost numit de PSD in functia de sef al ANCOM.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a aplaudat in februarie 2022 decizia Curtii de Apel de a-l achita pe Valeriu Zgonea. Zgonea a scapat de puscarie in baza deciziei CCR de anulare a interceptarilor obtinute de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala. In interceptari aparea si Marcel Ciolacu.

„Justitia a facut azi dreptate pentru Valeriu Zgonea! Stiu ca nimeni nu ii poate da inapoi timpul pierdut, sanatatea si suferinta indurate in acesti cinci ani de calvar, dar ma bucur ca pana la urma adevarul a iesit la lumina!

Vali Zgonea este un om bun, un social-democrat adevarat, care nu a meritat toate aceste lucruri! Astazi a iesit din nou soarele, Vali!”, a transmis Ciolacu pe Facebook.

Citeste si: Fratia penalilor. Zgonea cere ca Ciolacu sa vina martor in procesul lui de coruptie. Legaturile lui Ciolacu cu cel care l-a mituit pe Zgonea

Valeriu Zgonea  a fost acuzat de DNA ca a primit o mita de la un consilier judetean PSD pentru a-si trafica influenta pentru un post pentru fiica acestuia. In prima instanta, Zgonea fusese condamnat la trei ani de inchisoare cu executare.

De mentionat ca, imediat dupa ce a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti, Zgonea a sesizat Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate legat de o prevedere din Codul de procedura penala, care se refera la folosirea interceptarilor in procesele penale.

Prin admiterea acelei exceptii, CCR a interzis folosirea in dosarele de coruptie a interceptarilor obtinute de SRI in baza unor mandate de siguranta nationala.

Intr-una dintre infatisari, procurorul DNA a citit in sala de judecata mai multe interceptari ale unor convorbiri telefonice purtate de Valeriu Zgonea cu Dumitru Dobrica, consilier judetean, in care apar si numele lui Liviu Dragnea si Marcel Ciolacu.

„Stai, ma, ca ma cert cu Dragnea, ca Dragnea voia sa puna el secretar de stat. Dar acum l-am convins. Il adusese pe baiatul lui de la Teleorman, auzi!”, i-ar fi spus Zgonea lui Dobrica, intr-o convorbire telefonica din luna ianuarie 2013.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada iulie 2012 – aprilie 2013, cand indeplinea functia de presedinte al Camerei Deputatilor si era vicepresedinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea facuta de Dumitru Dobrica, consilier judetean in Buzau, privind primirea de foloase necuvenite, in schimbul numirii fiicei acestuia intr-o importanta functie publica.

Ulterior, arata procurorii, Zgonea a primit de la Dobrica foloase necuvenite in suma totala de 62.143 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.

Astfel, Dobrica ar fi platit in 2013 o excursie la Viena si bilete la concerte pentru Zgonea.

„Numitul Dobrica Dumitru a organizat, pe cheltuiala SC (…) SA Patarlagele, pentru inculpatul Zgonea Valeriu Stefan si concubina sa, o excursie de 4 zile la Viena, in intervalul 16.05.2013 – 19.05.2013, suportand inclusiv contravaloarea unor bilete la concerte sustinute de (…) si (…), excursie contractata prin intermediul SC (…) SRL Buzau. (…) In vederea disimularii platii sejurului pentru inculpatul Zgonea Valeriu Stefan, numitul Dobrica Dumitru i-a cerut (…) sa intocmeasca separat o factura pe numele acestuia, pe care de altfel numitul Dobrica Dumitru a achitat-o personal in numerar, iar concubina sa a fost inscrisa pe o alta factura emisa pentru SC (…) SA cu explicatia ‘prestari servicii'”, se arata in rechizitoriu.

Conform documentului, factura a fost intocmita in favoarea unei societati comerciale, cu scopul de a putea deduce ulterior cheltuielile.

„Despre programul sejurului, numitul Dobrica Dumitru a informat-o telefonic pe (…), acesta precizand ca inculpatul Zgonea Valeriu Stefan are la Viena si o intalnire oficiala cu niste ambasadori. (…) De altfel, articolele de presa de la acel moment confirmau participarea inculpatului Zgonea Valeriu Stefan la concertul (…) de la Viena legat de o vizita oficiala a inculpatului”, se mai mentioneaza in rechizitoriu.

Conform DNA, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor facute de Valeriu Zgonea, fiica lui Dobrica a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea, fiica lui Dobrica si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Dumitru Dobrica a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu DNA, care nu a fost acceptat de catre judecatori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: