Scarba cu care senatorul Ecaterina Andronescu a aruncat pe jos o carte i-a atras atentia unui cunoscut scriitor. Text usturator

politica

Scriitorul Radu Paraschivescu publica un editorial usturator la adresa senatorilor PSD care s-au manifestat cu sila sau agresivitate fata de cartile pe care le primeau cadou de la reprezentantii USR. Ecaterina Andronescu este cea care a iesit cel mai mult in ecidenta, mai ales ca este si „mare profesoara”.

Intr-un text publicat pe site-ul digi24.ro. Paraschivescu analizeaza fiecare reactie in parte a senatorilor PSD.

„E greu sa nu observi si stilistica refuzului, mai ales ca exista in acest caz minimum trei reactii care merita comentate. Ecaterina Andronescu, bunaoara, amesteca jena cu repulsia la vederea cartii si o impinge usor peste banca, lasand-o sa cada. E un refuz nevolnic si indecis, caruia explicatia data ulterior unui reporter de la Digi24 ii sporeste penibilul: „I-am spus ca nu am nevoie, mai am cateva exemplare acasa”. Priceputa cand e vorba sa-l faca scapat pe Victor Ponta de plagiat, Ecaterina Andronescu se pierde cu Firea si minte stangaci. Daca ar fi spus pur si simplu ca are cartea, n-ar fi fost nimic de obiectat. Cand insa vii si spui ca mai ai cateva exemplare, dai cu oistea logicii in gardul literaturii. Ecaterina Andronescu ar fi putut avea mai multe exemplare acasa doar daca ar fi fost traducatoarea cartii, ceea ce stim ca nu e cazul. Sigur, exista si posibilitatea ca Ecaterina Andronescu sa fie o admiratoare frenetica a lui Orwell si sa colectioneze toate editiile din toate titlurile aparute in Romania. Cu atat mai greu e de explicat, in acest caz, refuzul acestei editii, mai cu seama ca e relativ noua.

Daca Ecaterina Andronescu manifesta sfiala in felul cum respinge oferta Florinei Presada, senatorul PSD Nicolae Moga face din carte pasare si din paginile ei aripi. In clipa cand Ferma animalelor i se asaza pe pupitru, o ia cu mana dreapta si o arunca la intamplare, peste incheietura, insotindu-si gestul cu o grimasa biliara. Cand Joseph Goebbels auzea de cultura, ii venea sa scoata pistolul. Cand Nicolae Moga vede carti, le azvarle cat colo. Lansata cu mana ferma de senator, Ferma animalelor falfaie in zbor trei-patru secunde inainte de prabusire, intr-o imagine colosala. Gestul lui Moga musteste de un primitivism tipic majurilor din anii 1970, care te prindeau citind la ora de invatamant politic, iti smulgeau paginile din carte si le rupeau apoi de-a latul, ca sa se asigure ca nu aveai cum sa reiei lectura.

Si iata-l, in fine, si pe Serban Nicolae cel fal(n)ic si spatos. Unde Ecaterina Andronescu e ezitanta, iar Nicolae Moga cavernicol, senatorul Nicolae alege dezgustul sanitar. Niciun milimetru patrat din pielea mainilor dumisale nu trebuie sa intre in contact cu Ferma Animalelor. Prin urmare, fanatic al igienei cum il stim, Serban Nicolae se serveste de un servetel ca sa ridice romanul lui Orwell de pe pupitru si sa-l duca inapoi, cu o sila suverana tremurandu-i pe obraji. E de presupus ca senatorul Nicolae a procedat asemanator si la alte intalniri cu cartea. De pilda, cand a copiat pasaje intregi din lucrarile lui Alexandru Babos, Alexandru Rizescu si Radu Tudorancea pentru lucrarea de doctorat „Proiecte de reforma a Natiunilor Unite”. E bine sa nu lasi urme, chiar daca plagiatul a devenit de la o vreme element de omologare in PSD”, a scris Radu Paraschivescu.

In ciuda imaginilor, Andronescu a negat ca a aruncat cartea pe jos. „Dansa a incercat sa mi-o dea, eu am intins-o sa o ia, pentru ca am acasa mai multe exemplare si dansa a lasat-o sa cada jos. Mi-a parut foarte rau. Nu arunc carti”, a spus Andronescu.

Iata imaginile:

Senatorii USR au oferit joi un cadou de Craciun colegilor lor – cate un exemplar din volumul „Ferma animalelor” de George Orwell.

„As vrea sa fac un anunt. Noi, cei de la USR, ne-am gandit ca, apropiindu-se Craciunul, ar fi bine sa facem un cadou colegilor nostri. (…) Prin urmare, am cumparat pentru dumneavoastra un exemplar din ‘Ferma Animalelor’ a lui Orwell, de care fiecare dintre dumneavoastra cred ca ati auzit. Am vrut doar sa anunt si sa-i rog pe colegii mei sa imparta aceste carti”, a afirmat senatorul USR Nicu Falcoi, inainte sa isi sustina unul dintre amendamente la proiectul pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Florina Presada si Mihai Gotiu au lasat pe pupitrele senatorilor cate o carte. Unii au pastrat-o si au rasfoit-o, altii au refuzat-o.

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a inapoiat cadoul, asezand volumul primit pe una dintre bancile senatorilor USR, anunta Agerpres.

Senatorii USR au mai adus in plen un drapel al UE si au pus pe bancile care le revin pancartele galbene de forma unor palme pe care scrie „Toti pentru Justitie”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: