externe

Schimbarile climatice: Sase tineri cheama 32 de tari in instanta pentru ca ca nu isi reduc suficient emisiile de gaze cu efect de sera

Sase tineri portughezi au intentat un proces impotriva a 32 de guverne, adica a tuturor statelor membre UE, Marea Britanie, Norvegia, Rusia, Elvetia si Turcia, pe care le acuza de actiune insuficienta in privinta schimbarilor climatice si ca nu isi reduc suficient emisiile de gaze cu efect de sera pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris de a limita incalzirea globala la 1,5 C, potrivit BBC.

Cazul este primul de acest gen care a fost inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Daca are succes, ar putea avea consecinte obligatorii din punct de vedere juridic pentru guvernele implicate. Prima sedinta din dosar a avut loc miercuri.

Cu varste cuprinse intre 11 si 24 de ani, cei sase reclamanti sustin ca incendiile forestiere care au avut loc in Portugalia in fiecare an din 2017 sunt un rezultat direct al incalzirii globale.

Ei sustin ca drepturile lor fundamentale ale omului – inclusiv dreptul la viata, la viata privata, la viata de familie si de a nu fi supusi discriminarii – sunt incalcate din cauza reticentei guvernelor de a lupta impotriva schimbarilor climatice.

Tinerii spun ca au avut deja de suferit, mai ales din cauza temperaturilor extreme din Portugalia, care i-au fortat sa petreaca timp in interior si le-au restrans capacitatea de a dormi, de a se concentra sau de a face miscare. Unii sufera, de asemenea, de anxietate ecologica, alergii si afectiuni respiratorii, inclusiv astm.

Niciunul dintre tinerii solicitanti nu solicita compensatii financiare.

Avocatii care ii reprezinta pe cei sase tineri reclamanti ar trebui sa sustina in instanta ca politicile actuale ale celor 32 de guverne pun lumea pe calea incalzirii globale de 3°C pana la sfarsitul secolului.

Un studiu Lancet din 2021 a constatat ca anxietatea climatica si nemultumirea fata de raspunsurile guvernamentale la schimbarile climatice au fost larg raspandite intre copii si tineri din intreaga lume si au afectat functionarea lor zilnica.

Pe baza unui sondaj efectuat pe 10.000 de copii si tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani din 10 tari din intreaga lume, studiul a sugerat ca un esec al guvernelor de a raspunde crizei climatice a fost asociat cu un pericol crescuta.
In raspunsuri separate si comune la caz, guvernele sustin ca reclamantii nu au stabilit suficient ca au suferit ca urmare directa a schimbarilor climatice sau a incendiilor de vegetatie din Portugalia.

Ei sustin ca nu exista dovezi care sa arate ca schimbarile climatice prezinta un risc imediat pentru viata sau sanatatea umana si, de asemenea, sustin ca politica climatica depaseste domeniul de aplicare al jurisdictiei Curtii Europene a Drepturilor Omului.

„Acesti sase tineri din Portugalia, care sunt persoane obisnuite preocupate de viitorul lor, se vor confrunta cu 32 de echipe juridice, sute de avocati reprezentand guverne a caror inactiune le dauneaza deja. Acesta este un caz real David vs Goliat care cauta o schimbare structurala pentru a ne pune pe o cale mult mai buna in ceea ce priveste viitorul nostru”, spune Gearoid O Cuinn, director al Global Legal Action Network (GLAN) care ii sprijina pe solicitanti.

Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatovic, care a intervenit in caz in calitate de terta parte, spune ca acest caz are potentialul de a determina modul in care statele abordeaza problemele climatice si drepturile omului.

„Este de fapt un semnal de alarma pentru statele membre, pentru organizatiile internationale, pentru noi toti care avem o sansa speciala de a arata ca ne pasa si ca nu sunt doar cuvinte pe hartie. Nu inseamna doar sa bifam o casuta si sa spunem ca suntem pentru cutare sau cutare rezolutie. Este vorba despre schimbarea politicilor noastre”, a declarat ea pentru BBC.

Hotararea CEDO ar obliga legal cele 32 de guverne sa isi intensifice actiunile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si eliminarea treptata a combustibililor fosili.

De asemenea, ar influenta instantele nationale care au solicitat indrumari de la CEDO in cazurile legate de schimbarile climatice. Un verdict ar putea fi anuntat in urmatoarele 9-18 luni.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

O oră ago

Furtuni puternice traverseaza centrul SUA: Trei tornade au lovit Michigan, un barbat a fost ucis in Tennessee

Trei tornade au lovit, miercuri, statul american Michigan, cand furtuni puternice au strabatut centrul SUA.…

5 ore ago

Un soldat rus a fugit peste granita in Polonia. Dezertorul avea la el documente militare, a luptat in Ucraina

Un soldat rus a fost retinut in Polonia dupa ce a trecut granita din Belarus.…

56 de minute ago

Florin Citu stie ceva: „Ciolacu, daca nu te tine sefu’ de mana, esti praf”. Premierul PSD a dat vina pe fosta guvernare pentru datoria publica uriasa a Romaniei

Premierul Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a sustinut, miercuri, intr-o conferinta de presa la Buzau, ca…

4 ore ago

Securitate fara precedent la Marsilia: Flacara olimpica a ajuns pe pamant francez

Flacara olimpica a ajuns miercuri, la Marsilia, cu 79 de zile inainte de ceremonia de…

4 ore ago