Scholz il contrazice pe Macron: „Nu vor fi trimise trupe la sol in Ucraina, niciun soldat nu va fi trimis nici de tarile europene, nici de tarile NATO pe teritoriul ucrainean”

externe

Olaf Scholz, industria de aparare, Rusia, Europa, dezvoltata

Niciun soldat al tarilor membre ale UE sau ale NATO nu va fi trimis in Ucraina, a dat asigurari cancelarul german Olaf Scholz marti, la o zi dupa ce presedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus aceasta posibilitate, relateaza agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

„Ceea ce s-a decis intre noi de la inceput ramane valabil si pentru viitor”, si anume ca „nu vor fi trimise trupe la sol (in Ucraina in razboiul cu Rusia n.r.), niciun soldat nu va fi trimis nici de tarile europene, nici de tarile NATO pe teritoriul ucrainean”, a precizat Scholz la o conferinta de presa.

„Germania este tara europeana care sprijina cel mai mult Ucraina. Si asa va continua. Dar este clar ca nu ne vom transforma in parte a conflictului, nici direct, nici indirect”, a mai transmis cancelarul german, intr-un mesaj separat postat pe platforma X.

Si ministrul sau al apararii, Boris Pistorius, a exclus ideea ca Germania ar putea trimite trupe in Ucraina. „Trupele la sol nu sunt o optiune pentru Republica Federala Germania”, a clarificat el la conferinta de presa comuna cu omoloaga sa austriaca Klaudia Tanner.

La finalul unei conferinte internationale de sustinere a Ucrainei la care au participat luni la Paris circa 20 de sefi de stat si de guvern, presedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene sa trimita trupe in Ucraina. O declaratie asemanatoare a dat marti si premierul francez Gabriel Attal.

Citeste si: Kremlinul, reactie nervoasa: „Un conflict intre NATO si Rusia devine inevitabil daca Occidentul trimite trupe in Ucraina”

Primul care a vorbit despre aceasta posibilitate, dar a dezaprobat-o, a fost premierul slovac Robert Fico. Acesta a declarat, inaintea reuniunii gazduite de Franta, ca potrivit documentului pregatitor al acesteia mai multe state membre ale UE si ale NATO iau in considerare sa trimita soldati in Ucraina prin intelegeri bilaterale.

Intre timp, mai multe state, printre care Polonia, Ungaria si Republica Ceha, s-au delimitat de declaratia presedintelui Macron si au exclus orice intentie de a trimite trupe combatante in Ucraina.

Aceasta din urma a incheiat recent mai multe acorduri bilaterale de securitate, pana in prezent cu Regatul Unit, Germania, Franta, Danemarca, Italia si Canada. In acordurile de acest fel, care cuprind si anexe secrete, aliatii Ucrainei se angajeaza sa-i ofere acesteia ajutor militar si alte tipuri de asistenta (sustinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldatilor ucraineni, cooperarea in materie de transfer de informatii, sprijinirea apararii cibernetice etc.). pentru a face fata razboiului in desfasurare si unor eventuale conflicte viitoare cu Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: