Scholz saluta un oaspete „dificil”: Erdogan. Germania are nevoie ca Turcia sa reinoiasca un pact privind limitarea numarului de imigranti din Orientul Mijlociu

externe

erdogan

Cancelarul german il va primi vineri pe Recep Tayyip Erdogan, intr-un moment dificil in relatiile lor, relateaza Euronews.

Berlinul si Ankara s-au certat adesea de-a lungul anilor. Dar izbucnirea razboiului dintre Israel si Hamas in octombrie i-a plasat pe cei doi ferm in tabere opuse.

Olaf Scholz a sustinut Israelul, oferind inclusiv sprijin militar.

Erdogan, a carui tara ii sprijina in general pe palestinieni, a acuzat Israelul ca actioneaza ca un stat „terorist” in razboiul sau impotriva Hamas.

Pentru Germania, unde amintirile Holocaustului atarna greu, primirea unui lider care, anterior, a pus aparent sub semnul intrebarii „legitimitatea” statului israelian este un exercitiu de echilibru delicat.

Vizita se anunta a fi una discreta. Erdogan urmeaza sa ajunga la Berlin „in jurul pranzului”, se va intalni cu omologul sau Frank-Walter Steinmeier, inainte de a avea o discutie cu Scholz, urmata de o cina. De asemenea, este prevazuta o „intalnire cu presa”.

Aceasta este prima vizita in Germania a sefului de stat turc din 2020 incoace.

Atunci cand Hamas a atacat Israelul la 7 octombrie, ucigand 1.400 de persoane, Erdogan s-a prezentat initial ca un potential mediator.

Dar, in scurt timp, el a imbratisat cauza grupului militant palestinian dupa ce Israelul a ripostat cu o campanie masiva de bombardamente asupra Fasiei Gaza, care a ucis peste 11.000 de palestinieni.

In urma cu o saptamana, el a afirmat ca insasi legitimitatea Israelului a fost „pusa sub semnul intrebarii din cauza propriului sau fascism”, in comentarii care au socat Germania.

Marti, Scholz a calificat aceste remarci drept „absurde” si a aparat „statul democratic” Israel impotriva „organizatiei teroriste” Hamas.

Unii – in special asociatii evreiesti – au cerut anularea vizitei, prevazuta de cateva luni.

Opozitia conservatoare a declarat ca momentul ales pentru aceasta ocazie este nepotrivit, alaturi de partidul liberal FDP, membru al coalitiei guvernamentale impreuna cu SPD-ul lui Scholz si Verzii.

In ciuda presiunii, guvernul nu a luat niciodata in considerare anularea.

Germania „nu are niciun interes sa se certe cu (Erdogan), in timp ce Berlinul si Ankara s-au apropiat recent” dupa o perioada de tensiuni ridicate in urma represiunii din Turcia dupa lovitura de stat din 2016, a subliniat Der Spiegel.

Unul dintre motive este faptul ca in cea mai mare economie a Europei traieste o diaspora turca numeroasa, de aproximativ 2,9 milioane de persoane, dintre care 1,5 milioane de alegatori care il sustin in mare parte pe Erdogan.

Apoi, tara, ca si intreaga UE, are nevoie ca presedintele turc sa reinnoiasca un pact din 2016 privind limitarea numarului de imigranti, in conditiile in care Europa se confrunta cu un nou val de persoane care sosesc din Orientul Mijlociu si care alimenteaza extrema dreapta – in special in Germania.

Potrivit acestui acord, Turcia ii tine pe migranti, in principal sirieni, pe teritoriul sau, in schimbul unei contributii financiare semnificative.

In pofida autoritarismului presedintelui turc pe plan intern, influenta sa crescuta la nivel geopolitic il face, in general, un interlocutor esential pentru Berlin.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: