Se apropie „cel mai urat cosmar”: luptele urbane in marile orase din Ucraina. Experti: Rusia ar putea proceda la fel ca la Alep (Siria) si Groznii (Cecenia), doua orase rase de pe fata pamantului

externe

Cu lupte brutale, distrugeri masive, pierderi grele civile si militare, razboiul urban pe care rusii ameninta sa-l angajeze in Ucraina este un cosmar pentru soldati si o tragedie sangeroasa pentru populatia prinsa in mijlocul confruntarilor, noteaza marti intr-o analiza AFP, citata de Agerpres.

Dupa aproape doua saptamani de la inceputul invaziei ruse in Ucraina, perspectiva unui asalt de mare anvergura asupra oraselor ucrainene prinde contur.

”Ne indreptam fara indoiala catre incercuiri, cu pseudo-evacuari si bombardamente, o gestionare incompleta a convoaielor cu alimente si medicamente, aceasta va produce un numar considerabil de victime civile”, apreciaza un ofiter francez.

Moscova a anuntat marti un armistitiu pentru a permite evacuarea civililor din localitatea Sumi, precum si din orasele asediate Harkov (nord-est), Cernigov (nord) si Mariupol (sud), devastate de bombardamente.

In acest timp, locuitorii capitalei Kiev asteapta speriati declansarea unei ofensive a trupelor ruse care incercuiesc orasul, orasul-port strategic Odesa riscand de asemenea sa fie atacat, reamintind de imaginile de la Alep (Siria) si Groznii (Cecenia), orase distruse de bombele rusesti.

”Rusii (…) nu dau de inteles ce ar putea face. Dar ma tem ca situatia se indreapta catre o versiune mai usoara a Groznii. Am impresia ca vor incerca sa rada orase intregi, cum au facut in Cecenia, dar fara indoiala vor provoca distrugeri mari daca incearca asalturi urbane”, anticipeaza Michael Kofman, specialist in probleme rusesti la centrul de studii american CNA.

Cucerirea unui oras care opune rezistenta este de obicei sangeroasa, distrugatoare, iar luptele purtate de la mica distanta, in mijlocul unui camp de ruine, sunt extrem de brutale. In 2016-2017 a fost nevoie de opt luni pentru cucerirea orasului irakian Mosul in fata a cateva mii de jihadisti din gruparea Statul Islamic.

”Mama” luptelor urbane, batalia de Stalingrad din 1942-1943 intre armatele germana si sovietica, a mobilizat mijloace militare considerabile si s-a soldat cu un adevarat macel, cu pierderi umane civile si militare estimate la circa doua milioane de morti.

”Extrem de dificil de purtat, operatiunile urbane sunt cel mai urat cosmar al fortelor armate, ofiterilor si liderilor politici”, subliniaza Lance Davies, cercetator la Academia militara regala britanica de la Sandhurst, remarcand faptul ca ”un asalt asupra Kievului ar necesita o mobilizare colosala de resurse si personal, si mai ales va plasa militarii rusi in contact direct cu populatia civila”.

Pentru ca raportul de forte sa fie favorabil in mediul urban, acesta trebuie sa fie de aproximativ 10 la 1, potrivit unei surse militare franceze, intrucat avantajul este de partea celui aflat in defensiva, care dispune de o mai buna cunoastere a terenului, se poate deplasa mai rapid de la un punct la altul si detine controlul punctelor inalte, cum ar fi imobilele.

Pe de alta parte, densitatea urbana face miscarile militare mai dificile decat in cazul luptei in teren deschis si limiteaza forta blindatelor, facandu-le in plus si mai vulnerabile.

”Este sinucigas sa trimiti tancurile in zona urbana. Acolo ele nu pot manevra si nu se pot misca. Le puteti lovi usor cu o racheta antitanc”, explica Alexander Grinberg, de la centrul de reflectie israelian JISS. ”Pentru a cuceri orasele este nevoie de infanterie profesionista si foarte motivata”, rezuma acesta.

De altfel, populatia ucraineana a promis ca va opune o rezistenta indarjita. ”Fiecare casa, fiecare strada, fiecare post de control va rezista pana la moarte daca va fi nevoie”, a asigurat intr-un mesaj pe Instagram primarul Kievului, Vitali Kliciko.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: