Se pregateste o intalnire fierbinte. Budapesta si Kievul discuta detaliile pentru ca Orban si Zelenski sa se vada fata in fata

externe

Viktor Orban, Ucraina, zona-tampon, UE, NATO, Rusia

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a anuntat joi o intrevedere pe 29 ianuarie cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba pentru a pregati o intalnire intre liderii celor doua tari vecine care au relatii tensionate, informeaza agentiile France Presse si MTI, citate de Agerpres.

„Am prevazut sa ne vedem pe 29 ianuarie la Ujgorod”, oras din vestul Ucrainei cu o importanta comunitate maghiara, a declarat Szijjarto la o conferinta de presa.

Discutia de la Ujgorod are ca obiectiv „pregatirea terenului pentru o intalnire la nivel inalt fructuoasa”, a precizat ministrul ungar. Totusi, a completat el, un summit intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski „ar avea sens” numai daca este bine pregatit.

In cadrul acestor pregatiri, a explicat Szijjarto, el va examina impreuna cu omologul sau ucrainean „daca o intalnire la nivel inalt ar promova relatiile bilaterale” si vor vedea impreuna sarcinile necesare „astfel incat o intalnire intre liderii celor doua tari sa aiba sanse de succes”.

Cat despre fondurile europene blocare Ungariei de catre Comisia Europeana, seful diplomatiei ungare a cerut sa nu fie confundate chestiuni „care nu au nimic de-a face una cu alta”. „Ungaria are dreptul la aceste fonduri europene, in mod independent de Ucraina. Aceste fonduri trebuie platite Ungariei. Comisia Europeana nu are niciun drept sa le retina”, a indicat Peter Szijjarto.

Kievul a confirmat la randul sau intalnirea ministrilor Kuleba si Szijjarto, care au avut luna trecuta la Bruxelles prima lor discutie de la lansarea invaziei ruse in Ucraina. Seful de cabinet al presedintelui Zelenski, Andrii Iermak, va participa de asemenea la intalnirea din 29 ianuarie.

In urma „recentelor contacte politice (…), prioritatea este de a organiza o intalnire” intre premierul ungar Viktor Orban si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, „in scopul deblocarii deciziilor UE cruciale pentru Ucraina”, a declarat purtatorul de cuvant al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko.

Orban si Zelenski nu au avut nicio intalnire de cand a inceput razboiul. Relatiile dintre Kiev si Budapesta sunt tensionate, guvernul ungar acuzand incalcarea drepturilor minoritatii maghiare din regiunea Transcarpatia. Aceste relatii s-au degradat si mai mult dupa ce Viktor Orban a refuzat orice sprijin militar pentru Ucraina in razboiul acesteia cu Rusia. Orban a avertizat ca Ungaria nu va sprijini Ucraina in niciun for international atat timp cat nu sunt restabilite drepturile minoritatii maghiare.

Potrivit ministrului Peter Szijjarto, numerosi etnici maghiari din Ucraina care au fost inrolati in armata ucraineana au murit pe front. In luna iunie anul trecut, Rusia a transferat catre Ungaria 11 prizonieri de razboi ucraineni de etnie maghiara, aceasta intelegere a Budapestei cu Moscova provocand iritarea Kievului.

Premierul ungar a renuntat in decembrie in Consiliul European la veto-ul sau fata de lansarea negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE, in schimb a blocat un ajutor financiar al UE pentru Ucraina in valoare de 50 de miliarde de euro, decizie luata in contextul tensiunilor Budapestei cu Kievul si blocarii de catre Comisia Europeana a fondurilor europene ce revin Ungariei, al carei guvern este acuzat de Bruxelles ca incalca statul de drept.

Comisia Europeana a deblocat inaintea summitului din decembrie 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru Ungaria, plus 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU, dar alte fonduri europene (de coeziune si pentru planul de redresare post-pandemie) de peste 21 de miliarde de euro raman in continuare inghetate.

In acest timp, Viktor Orban cere deblocarea tuturor fondurilor europene, despre care afirma ca i-au fost retrase tarii sale abuziv din motive politice de catre Comisia Europeana care dezaproba opozitia guvernului ungar fata de migratia ilegala sau fata de miscarea LGBT si considera ca, in ce priveste ajutorul financiar destinat Ucrainei, acesta nu trebuie acordat din bugetul UE.

In timp ce continua discutiile cu Budapesta pentru deblocarea veto-ului fata de ajutorul pentru Ucraina inaintea unui nou summit european programat pentru 1 februarie, Comisia Europeana cauta solutii alternative, cum ar fi contractarea unui imprumut de 20 de miliarde de euro si oferirea acestei sume Ucrainei. Ungaria se opune si acestei scheme de imprumut, care seamana cu cea de finantare a planului european de relansare post-pandemie, avertizand ca in final tot statele UE vor trebui sa achite acest credit mai tarziu prin propriile lor contributii la bugetul comunitar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: