Se rupe alianta dintre iliberalii de la Varsovia si Budapesta. Kaczynski anunta „reconsiderarea relatiilor” cu Ungaria din cauza pozitiei lui Orban fata de Ucraina

externe

Liderul partidului polonez de guvernamant, Jaroslaw Kaczynski, a criticat vineri pozitia premierului ungar Viktor Orban fata de razboiul din Ucraina si a estimat ca din acest motiv Polonia ”va trebui sa-si reconsidere relatiile cu Ungaria”, relateaza agentia EFE, citata de Agerpres.

Kaczynski, fondator si lider al partidului conservator Lege si Justitie (PiS), a declarat la postul polonez Radio Plus ca evaluarea sa asupra pozitiei lui Viktor Orban ”este categoric negativa”.

Considerat pana in prezent un aliat politic si un prieten personal al premierului ungar, Kaczynski s-a referit la decizia Budapestei de a accepta cererea Rusiei privind plata gazului natural in ruble, decizie pe care a calificat-o drept ”ceva foarte trist”, adaugand ca, ”daca Orban nu se schimba, nu vom putea coopera cum am facut-o pana acum”.

Mai mult, Kaczynski a afirmat ca ”atunci cand prim-ministrul Orban spune ca nu poate vedea clar ce s-a intamplat la Bucea, trebuie sa i se recomande sa mearga la un oftalmolog”. Premierul ungar a declarat miercuri despre sutele de civili ucisi in orasul ucrainean Bucea ca ”orice informatie asupra acestei teme trebuie verificata in mod independent, pentru ca traim intr-o epoca de manipulare informationala masiva”.

Pe de alta parte, Kaczynski a sustinut din nou cererea Poloniei pentru trimiterea unei forte internationale de pace in Ucraina alcatuita din ”forte armate” si ca, desi ar dori sa vada ”NATO spunand: intram in Ucraina”, a admis ca decizia revine Aliantei si Statelor Unite, care pana in prezent au respins aceasta solicitare pentru a nu risca o confruntare directa cu Rusia.

In final, liderul polonez a tinut sa mentioneze ca ”daca cineva crede ca ar trebui sa fim foarte precauti cu Rusia, acela nu cunoaste ratiunile statului polonez”.

Conduse de guverne conservatoare, Polonia si Ungaria au fost unite in ultimii ani in fata criticilor Bruxellesului ca incalca statul de drept si valorile europene prin limitarea drepturilor comunitatii LGBT, reformele in justitie, respingerea migrantilor (in cazul Ungariei) si mai recent contestarea intaietatii dreptului european si a deciziilor CJUE in fata dreptului national. Din aceste motive, Comisia Europeana nu le-a aprobat inca PNRR-urile.

Partidul premierului ungar Viktor Orban, Fidesz, a castigat duminica detasat alegerile legislative, iar marti presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat initierea impotriva Ungariei a noului mecanism care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele UE despre care Bruxellesul considera ca incalca statul de drept.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: