Se rupe Romania de Bulgaria in procesul de aderare la Schengen? Iohannis vine cu precizari dupa anuntul lui Ciolacu

news

Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a venit, miercuri, cu precizari de la Bruxelles, in declaratii de presa comune cu premierul belgian Alexander De Croo, in legatura cu anuntul lui Marcel Ciolacu privind posibilitatea decuplarii Romaniei de Bulgaria in procesul de aderare la Schengen.

„Negocierile pentru aderarea Romaniei la Schengen, continua la un nivel mare. Toti cautam sa convingem in special partea austriaca, care se stie ca e foarte reticienta in continuare in acasta speta. Se discuta mai degraba informal decat formal si diferite variante de cum se poate continua.

De departe cea mai buna varianta este ca Ramania si Bulgaria sa intre impreuna in spatiul Schengen si spre asta converg toate negocierile si incercarile de a convinge”, a declarat Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat intr-un interviu pentru agentia Bloomberg ca Bucurestiul ia in considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la spatiul Schengen.

„Premierul roman a declarat ca Bucurestiul ar putea, de asemenea, sa ia in considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, in cazul in care negocierile duc la un rezultat mai bun”, a transmis Bloomberg.

Ciolacu a mentionat ca va solicita guvernului spaniol, care detine presedintia semestriala rotativa a UE, sa organizeze o reuniune extraordinara a Consiliului JAI in decembrie pentru a reanaliza candidatura Romaniei la Schengen. Reuniunea va avea loc dupa alegerile din Olanda din 22 noiembrie.

Ciolacu a calificat drept o „nedreptate profunda” faptul ca Romania nu a reusit sa adere la zona de calatorie fara vize a Uniunii Europene. El a acuzat Austria ca a opus veto la efortul Romaniei de a adera la spatiul Schengen, care garanteaza libera circulatie in cadrul blocului comunitar.

Referindu-se la „veto-ul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a declarat ca guvernul sau ia in considerare, de asemenea, o actiune in justitie la Curtea Europeana de Justitie. El a atacat dur guvernul de la Viena, spunand ca Austria este acoperita de un sistem de aparare aeriana la nivelul UE, in calitate de stat care nu este membru NATO, chiar daca Romania, membra a aliantei, contribuie la apararea regiunii.

Presedintele Klaus Iohannis a atacat, recent, la Bruxelles, intentiile premierului Ciolacu de a da in judecata Austria in cazul in care aceasta continua sa se opuna intrarii Romaniei in Schengen. „Nu e bine sa avansam public anumite chestiuni”, a subliniat Iohannis.

Intrebat in legatura cu eventuala actionare in justitie a Austriei, in cazul in care isi foloseste veto-ul impotriva aderarii tarii noastre la Schengen, Iohannis: „Este o chestiune juridica foarte complicata. Nu am gasit doi juristi care sa aiba aceeasi opinie legata de aceasta chestiune si cred ca, pana cand nu ne lamurim intre noi, nu e bine sa avansam public anumite chestiuni”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: