pagina verde

Se schimba schimbarea. Dancila si „Dandy” Teodorovici vor sa modifice din nou impozitarea veniturilor din drepturile de autor

Drepturile de proprietate intelectuala, care includ si drepturile de autor, vor fi scoase din categoria veniturilor independente si tratate separat de Fisc, fiind reintrodusa retinerea la sursa a contributiilor la pensii si sanatate pentru persoanele fizice care obtin sume de la un platitor de venit cel putin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe tara, respectiv de minimum 22.800 lei in acest an, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Finante.

Ministerul Finantelor vrea sa scoata drepturile de proprietate intelectuala din categoria veniturilor din activitati independente si sa le trateze ca pe o categorie de venituri separate.
Pentru a mentine facilitatea fiscala acordata persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat de scutire de la plata impozitului pentru veniturile din activitati independente, trebuie precizata in mod expres scutirea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala obtinute de persoanele respective, arata nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta initiat de Finante, anunta News.ro.

In categoria drepturilor de proprietate intelectuala se incadreaza drepturile de autor si drepturile conexe dreptului de autor, brevetele de inventie, desenele si modelele sau marcile si indicatiile geografice.  Venitul net al persoanelor fizice care obtin sume din astfel de activitati va fi determinat prin scaderea cheltuielilor din venitul brut, prin aplicarea unei cote forfetare de 40% la venitul brut.

Cum se va calcula?

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 10% asupra venitului net. Acesta este final si va fi retinut la sursa, de catre platitorii veniturilor.
Totodata, persoanele fizice pot opta pentru determinarea venitului net in sistem real. In acest caz, trebuie sa depuna la Fisc declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 15 martie a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.
Regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activitati independente determinate in sistem real.
In ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale (la pensii), persoanele fizice cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala aplica regula generala de stabilire a CAS prin retinere la sursa de catre platitorul de venit. Regula se aplica daca venitul net anual estimat a fi realizat din aceste activitati este cel putin egal cu 12 salarii lunare minime brute pe tara, respectiv de minimum 22.800 lei in acest an.

Astfel, platitorul de venit are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si sa depuna declaratia 112.
Suma de plata se determina prin aplicarea cotei de 25% la venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii de baza minime brute lunare pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.

Retinerea la sursa

Finantele au stabilit prin proiectul de OUG reintroducerea retinerii la sursa si a contributiilor de sanatate (CASS) pentru veniturile de proprietate intelectuala, dar si pentru cele obtinute din arenda sau din asocieri cu persoane juridice, pentru care impozitul se retine la sursa, iar nivelul net estimat al veniturilor, pentru anul curent, depaseste plafonul minim de la un singur platitor de venit. In acest caz, acesta din urma are obligatia sa calculeze, sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia 112.
Contributia la sanatate reprezinta o cota de 10% aplicata la plafonul minim, de 22.800 lei in acest an.
In cazul in care veniturile estimate de persoanele fizice se situeaza sub acest plafon, nu se aplica mecanismul retinerii la sursa pentru CAS si CASS.

Daca o persoana fizica cumuleaza venituri peste plafonul minim, trebuie sa depuna declaratia unica la ANAF, pentru stabilirea CAS si CASS, pana la data de 15 martie a anului. Doar in acest an termenul este stabilit pentru 15 iulie.

Declaratia unica propusa de Ministerul Finantelor inlocuieste sapte formulare existente in prezent, respectiv D200 (pentru veniturile realizate din Romania), D201 (veniturile realizate din strainatate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (normele de venit in agricultura), D600 (contributiile la pensii si sanatate), D604 (stabilirea contributiilor de sanatate pentru persoanele fara venit) si D605 (cererea de stopare a platii CASS pentru persoanele fara venit).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Marian Pavel

Share
Published by
Marian Pavel

Recent Posts

Micutzu, despre Ciolacu: „Nu stie sa lege cinci cuvinte, pare la baza analfabet. Eu zic ca de asta nu-i vedem pe astia cum scriu” – Video

Actorul Cosmin Nedelcu (Micutzu) are o pozitie acida in legatura cu premierul PSD Marcel Ciolacu.…

3 ore ago

Un europarlamentar german a fost grav ranit intr-un „atac electoral” in Dresda. Alianta pentru Germania (AfD), de extrema-dreapta, principala suspecta

Unul dintre principalii candidati socialisti, din Germania, pentru alegerile europarlamentare din iunie, Matthias Ecke, a…

3 ore ago

Rusia i-a „dat in urmarire” pe Volodimir Zelenski si Petro Porosenko. Pe lista urmaritilor se afla si prim-ministrul estonian Kaja Kallas

Pe pagina ministerul Afacerilor Interne din Rusia a aparut un document in care este mentionat…

3 ore ago

Noua capitala a Egiptului, de peste 58 de miliarde de dolari, prinde viata. Metropola va avea 6,5 milioane de locuitori

In incercarea de a rezolva problema supraaglomerarii din Cairo, guvernul egiptean a decis, acum aproape…

3 ore ago

Nicusor Dan continua sa o ignore pe Firea: „Eu concurez direct cu Piedone, nu se va retrage”. Cum explica succesul lui Piedone in randul bucurestenilor

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu pentru Prima TV ca sunt doua explicatii…

5 ore ago