Se scrie istorie acum. CNN: „Rebeliunea din Rusia era inevitabila. Indepartarea tarului Nicolae al II-lea in Rusia in 1917 s-a transformat in Revolutia bolsevica si apoi in Imperiul Sovietic”

analize

kremlin

Presedintele rus se confrunta cu cea mai serioasa amenintare la adresa puterii sale in toti cei 23 de ani in de cand conduce acest stat dotat cu arme nucleare, arata CNN intr-o analiza fulger. Si este uluitor sa vezi cum aparenta de control total pe care a mentinut-o in tot acest timp  se destrama peste noapte.

A fost atat inevitabil, cat si imposibil. Inevitabil, deoarece proasta gestionare a razboiului a insemnat ca numai un sistem atat de omogen inchis si imun la critica precum Kremlinul putea supravietui unei asemenea asemenea aventuri odioase. Si imposibil, deoarece criticii lui Putin pur si simplu dispar, sau cad pe fereastra, sau sunt otraviti cu cruzime. Cu toate acestea, acum, a cincea cea mai mare armata din lume se confrunta cu un weekend in care fratricidul este singurul lucru care poate salva elita moscovita de la colaps.

Suntem atat de obisnuiti sa consideram ca Putin este un maestru tactician, incat primele salve ale nesupunerii sefului Wagner, Evgheni Prigojin, au fost uneori considerate ca fiind o fenta – o incercare a lui Putin de a-si tine generalii in tensiune punand un om de incredere loial sa ii critice. Dar ceea ce vedem astazi – cu Putin fortat sa recunoasca faptul ca Rostov pe Don, principalul sau centru militar, a scapat de sub controlul sau – pune capat oricarei idei ca acest lucru a fost gestionat de Kremlin.

Cu toate acestea, este probabil ca unitatile lui Wagner sa fi planificat o parte din acest lucru de ceva vreme. Justificarea pentru aceasta rebeliune a parut urgenta si spontana – un aparent atac aerian asupra unei tabere a lui Wagner din padure, pe care Ministerul rus al Apararii l-a negat.

Prigojin a spus partial adevarul despre inceputurile dezastruoase ale razboiului: Rusia nu era amenintata de un atac al NATO, iar rusii nu erau in pericol. Singura inselatorie pe care a mentinut-o a fost aceea ca in spatele planului de invazie se aflau cei din conducerea Rusiei, si nu Putin insusi. Fortele Wagner s-au adunat foarte repede si s-au deplasat rapid in Rostov. Este greu de facut asta spontan intr-o dupa-amiaza.

Poate ca Prigojin a visat ca ar putea sa-l impinga pe Putin sa faca o schimbare la varful ministerului apararii. Dar discursul lui Putin de sambata dimineata a eradicat aceasta perspectiva. Aceasta este acum o alegere existentiala pentru elita Rusiei – intre regimul sovaielnic al presedintelui si Frankensteinul intunecat si mercenar pe care l-a creat pentru a-si face munca murdara, care s-a intors impotriva stapanilor sai.

Este un moment de claritate si pentru armata rusa. Cu cativa ani in urma, criticile usoare ale lui Prigojin ar fi dus la indepartarea sa de catre fortele speciale de elita in cagule. Dar acum el umbla liber, planuind sa marsaluiasca spre Moscova. Unde sunt fortele speciale ale FSB? Decimate de razboi sau nu sunt dornice sa se confrunte cu camarazii lor inarmati si experimentati din Wagner?

Nu este pentru prima data in aceasta primavara cand vedem ca Moscova pare slaba. Atacul cu drone asupra Kremlinului din luna mai trebuie sa fi determinat elita din jurul lui Putin sa se intrebe cum naiba se poate ca apararea capitalei sa fie atat de slaba. Cateva zile mai tarziu, vilele elitelor ruse au fost vizate de alte drone ucrainene. In randul bogatilor rusi, evenimentele de vineri vor inlatura orice intrebare cu privire la faptul ca ar trebui sa se indoiasca de controlul lui Putin asupra puterii.

Ucraina va sarbatori probabil momentul acestei insurectii in interiorul randurilor Rusiei. Ea va modifica probabil cursul razboiului in favoarea Kievului. Dar rebeliunile rareori se termina in Rusia – sau oriunde – cu rezultatele pe care si le-au propus. Indepartarea tarului Nicolae al II-lea in Rusia in 1917 s-a transformat in Revolutia bolsevica si apoi in Imperiul Sovietic.

Pe masura ce aceasta rara drama a fragilitatii umane se desfasoara, s-ar putea sa nu urmeze imbunatatiri. Este posibil ca Prigojin sa nu castige, iar bazele controlului Kremlinului sa nu se prabuseasca. Dar un Putin slabit poate face lucruri irationale pentru a-si dovedi puterea.

El s-ar putea dovedi incapabil sa accepte logica infrangerii in urmatoarele luni pe frontul din Ucraina. Este posibil sa nu fie constient de profunzimea nemultumirilor din randul propriilor sale forte armate si sa nu aiba un control adecvat asupra actiunilor acestora. Pozitia Rusiei ca putere nucleara responsabila se bazeaza pe stabilitate la varf.

Mult mai multe lucruri pot merge prost decat pot merge bine. Dar este imposibil sa ne imaginam ca regimul lui Putin se va intoarce vreodata la culmile sale anterioare de control din acest moment. Si este inevitabil ca urmeaza alte tulburari si schimbari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: