externe

Secretarul de stat al SUA: „Rusia produce astazi arme mai repede decat in orice moment din istorie”. Cine ajuta Moscova atat de mult

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat ca, in ultimul an, Rusia a invatat sa produca noi arme mai repede decat a facut-o vreodata.

Declartia a fost facuta intr-o conversatie cu presedintele Forumului Economic Mondial, Berge Brende, in Arabia Saudita, relateaza European Pravda.

„Daca va uitati la ceea ce a facut Rusia in ultimul an in ceea ce priveste productia de munitie, rachete, tancuri si vehicule blindate, veti vedea ca le-a produs mai repede decat in orice moment din istoria moderna, inclusiv in timpul Razboiului Rece, pe cand era Uniunea Sovietica. Cum a reusit sa faca acest lucru? Pentru ca primeste volume semnificative de productie de masini-unelte, microelectronica, optica, in principal din China”, a spus Blinken.

El a precizat ca 70% din masinile-unelte si 90% din microelectronica vin in Rusia din China. „Acum, acestea sunt articole cu dubla utilizare, dar stim foarte clar unde se duc atat de multe dintre ele… Acest lucru permite Rusiei sa isi continue agresiunea impotriva Ucrainei, deci continua un razboi pe care China spune ca ar vrea sa il incheie”, a spus el.

Potrivit lui Blinken, sprijinul Chinei permite Rusiei sa isi refaca baza de aparare si industriala, care „dupa cum sunt profund ingrijorate tarile europene, se va intoarce impotriva lor dupa ce Ucraina va fi terminata”.

Este corect sa spunem, a subliniat Blinken, ca China nu a furnizat direct Rusiei arme, rachete si munitie, asa cum au facut Iranul si Coreea de Nord.

Diplomatul a mai precizat ca SUA vor sprijini procesul de pace in ceea ce priveste Ucraina daca Rusia isi va exprima o „dorinta sincera” in acest sens.

In timpul unei vizite la Beijing, el a confirmat disponibilitatea Casei Albe pentru noi sanctiuni impotriva Chinei pentru sustinerea Rusiei in razboiul sau total impotriva Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Un ucrainean care incerca sa fuga in Romania a fost impuscat in cap la granita. Ce pedeapsa risca granicerul

In Transcarpatia, un politist de frontiera a impuscat mortal un civil care incerca sa treaca…

O oră ago

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

5 ore ago

„Rusia nu are planuri de a cuceri Harkovul”, sustine Putin: „Vrem sa cream o zona tampon pentru a proteja Belgorodul”

Rusia nu intentioneaza, acum, sa cucereasca Harkovul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri presedintele rus…

3 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

3 ore ago

AUR se lauda cu faptul ca procurorii DNA i-ar fi deschis dosar penal lui Nicusor Dan: „S-a inceput urmarirea penala in urma plangerii noastre”

Mihai Enache, candidatul AUR la Primaria Capitalei, a afirmat vineri ca procurorii DNA au inceput…

3 ore ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

3 ore ago