Seful DNA l-a prins cu minciuna pe Tudorel Toader, dupa ce acesta a dat vina pe Iohannis. O noua dezinformare a ministrului Justitiei

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca presedintele Iohannis poate debloca situatia de la DNA, dupa ce DNA  i-a cerut abrogarea OUG 7, care interzice delegarile pe functii, lasand atfel doua servicii importante fara conducere. Seful DNA arata insa cum dezinformeaza Toader.

Intrebat de hotnews.ro cum raspunde apelului DNA, care i-a cerut abrogarea OUG 7, avertizand ca doua sectii au ramas fara conducere pentru ca ordonanta interzice delegarile pe functie, Tudorel Toader a spus ca unele astfel de numiri au fost facute de presedintele Iohannis in doar cateva zile.

„Nimeni nu se poate substitui prerogativelor prezidentiale in numirea procurorilor de rang inalt. Sa nu uitam faptul ca unele astfel de numiri au fost realizate in doar cateva zile”, a declarat Tudorel Toader.

Intrebat daca ia in calcul abrogarea OUG 7, in conditiile in care DNA, dar si procurorii si judecatorii din peste 70 de parchete si instante ii cer acest lucru, ministrul Justitiei a dat acelasi raspuns: „Tocmai spuneam faptul ca unele numiri s-au realizat in doar cateva zile”.

Procedura de numire a sefilor acestor sectii este ca ministrul Justitiei sa faca propunerea, sa o trimita la CSM pentru avizul consultativ, dupa care la presedintele Klaus Iohannis, pentru semnarea decretului de numire. Tudorel Toader nu a facut insa nicio propunere pentru cele doua sectii din DNA – Sectia judiciara penala si Sectia de combatere a coruptiei.

„A facut vreo propunere domnul Toader pentru cele doua sectii? Eu nu stiu sa fi facut vreo propunere pentru sefii de sectii”, a replicat procurorul sef interimar al DNA, Calin Nistor.

El a mai spus ca nu a avut nicio discutie cu ministrul Justitiei pe aceasta tema.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat joi ca in urma cu o zi procurorul sef interimar al DNA, Calin Nistor, i-a informat pe premier si pe ministrul Justitiei despre consecintele OUG 7, care prevede si faptul ca procurorii pentru care numirea se face de presedintele Romaniei nu pot fi delegati in functii de conducere.

Ca efect al Ordonantei de Urgenta, din 20 martie Sectia de combatere a coruptiei si Sectia judiciara penala din Directia Nationala Anticoruptie raman fara procurori sefi, prin expirarea delegarilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, in cazul Sectiei de combatere a coruptiei respectiv 17.09.2018 si 14.01.2019, in cazul Sectiei judiciara penala).

Interzicerea delegarilor in functiile de conducere va bloca activitatea Directiei Nationale Anticoruptie si o va pune in imposibilitatea de a-si exercita atributiile legale, avand in vedere ca nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de catre procurorul sef sectie si implicit nu vor putea fi trasi la raspundere autorii faptelor penale, avertizeaza conducerea DNA.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor, le-a cerut premierului Viorica Dancila si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa ia de urgenta masuri pentru declansarea procedurii de numire a celor doi procurori sefi sectie, avand in vedere si intervalul de 22 de zile ramas pana la expirarea delegarilor.

„Se constata inca o data ca acest act normativ s-a emis fara a se avea in vedere situatia concreta a functiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. In opinia noastra, deblocarea acestei situatii care este comuna si altor unitati de Parchet nu se poate realiza decat prin abrogarea in totalitate a O.U.G. nr. 7/2019, deoarece indiferent de procedura urmata nu este posibila ocuparea posturilor respective, mai ales ca acestea nu au fost ocupate o perioada lunga de timp si nu din culpa Directiei Nationale Anticoruptie”, a mai transmis conducerea DNA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: