Seful NATO prezice cum vor influenta avioanele F-16 cursul razboiului din Ucraina: „Acesta nu este un glont de argint care ar putea schimba cursul razboiului”

externe

f-16, avion de vanatoare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca, desi avioanele F-16 vor ajuta armata ucraineana, acestea nu vor avea o influenta semnificativa in razboiul de aparare al Kievului impotriva Rusiei, relateaza Newsweek.

La scurt timp dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei in februarie 2022, oficialii de la Kiev au inceput sa le ceara aliatilor lor occidentali sa le furnizeze avioane F-16 produse de Lockheed Martin, considerate printre cele mai capabile avioane militare multirol din lume.

Desi aliatii Kievului s-au impotrivit initial cererilor de avioane, mai multe tari s-au angajat anul trecut sa furnizeze F-16 Ucrainei, desi termenele de sosire a aeronavelor raman inca vagi.

Dar, in timp ce unii oficiali de la Kiev s-au referit la F-16 ca la niste arme care ar putea schimba jocul pentru apararea tarii, Stoltenberg nu este convins ca avioanele vor modifica cursul razboiului.

„Acesta nu este un glont de argint care ar putea schimba cursul razboiului”, a declarat seful NATO.

In timp ce F-16 ar putea sa nu ofere o solutie decisiva pentru apararea Ucrainei, Stoltenberg a declarat ca avioanele sunt totusi „importante” pentru armata Kievului.

„Ele vor intari si mai mult capacitatea Ucrainei de a respinge agresiunea rusa”, a spus el.

Comentariile lui Stoltenberg vin dupa ce un ofiter de rang inalt din armata ucraineana a declarat pentru Politico ca sosirea intarziata a F-16 face ca avioanele sa „nu mai fie relevante” pentru fortele Kievului.

„De multe ori, pur si simplu nu primim sistemele de armament la momentul in care avem nevoie de ele”, ar fi spus ofiterul anonim. „Fiecare arma are propriul sau timp potrivit. F-16 erau necesare in 2023”.

Potrivit articolului din Politico, Rusia a anticipat sosirea F-16, alegand locul unde sa isi monteze sistemele avansate de aparare aeriana si sistemele radar din Crimeea, pentru a tinti avioanele.

Cu toate acestea, Oleksii Goncearenko, un membru al parlamentului ucrainean, a declarat pentru Newsweek ca Kievul va beneficia totusi de avioanele de lupta de generatia a patra.

„Ne vor ajuta pentru apararea noastra aeriana, vor impinge avioanele rusesti mai departe de linia frontului”, a spus el.

In conditiile in care Rusia lanseaza pe scara larga bombe aeriene ghidate puternice pe linia frontului, „F-16 ne pot ajuta sa tinem avioanele rusesti mai departe de linia frontului”, a spus Goncearenko.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: