Senatul francez a votat inscrierea dreptului la avort in Constitutie. Congresul, convocat pe 4 martie la Palatul Versailles

externe

Senatul Frantei a votat, miercuri seara, cu 267 de voturi pentru si 50 impotriva, un proiect de lege menit sa inscrie dreptul femeii la avort in Constitutie, masura promisa de presedintele Emmanuel Macron in urma hotararilor din Statele Unite, potrivit France24 si Le Figaro.

In ianuarie, Camera inferioara, Adunarea Nationala, a aprobat cu majoritate covarsitoare propunerea.

Desi votul parea incert, proiectul de lege constitutional al guvernului a fost votat in cele din urma de o majoritate de senatori miercuri, la Palatul Luxemburg. Se deschide acum etapa finala: reuniunea parlamentarilor din ambele camere care trebuie sa voteze pentru adoptarea definitiva cu trei cincimi.

Emmanuel Macron a convocat, parlamentarii ambelor camere la un Congres la Palatul Versailles pe 4 martie.  O intalnire care ar trebui, cu exceptia unor surprize majore, sa aiba ca rezultat adoptarea definitiva a acestui proiect de lege.

Guvernul lui Macron vrea ca articolul 34 din Constitutie sa fie modificat pentru a preciza ca „legea stabileste conditiile in care se exercita libertatea femeilor de a recurge la avort, care este garantat”.

Niciunul dintre marile partide politice ale Frantei reprezentate in parlament nu pune la indoiala dreptul la avort, care a fost dezincriminat in 1975.

Guvernul a argumentat, in preambulul proiectului de lege, ca dreptul la avort este amenintat in Statele Unite, unde, in 2022, Curtea Suprema a anulat o hotarare veche de 50 de ani care il garanta.

„Din pacate, acest eveniment nu este izolat: in multe tari, chiar si in Europa, exista curente de opinie care incearca sa impiedice cu orice pret libertatea femeilor de a intrerupe sarcina daca doresc acest lucru”, se arata in preambul.

In Polonia, o inasprire controversata a legii deja restrictive a avortului a dus la proteste in tara anul trecut. Curtea constitutionala poloneza a decis in 2020 ca femeile nu mai pot face intrerupere de sarcina in cazurile de malformatii fetale severe, inclusiv sindromul Down.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: