Serbia ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu, pe fondul cresterii tensiunilor din Balcani

externe

Serbia, reintroducere, stagiu militar obligatoriu, tensiuni, Balcani

Serbia ar trebui sa reintroduca serviciul militar obligatoriu, a solicitat Ministerul Apararii din aceasta tara, in conditiile in care tensiunile continua sa creasca in Balcani.

Ministerul a precizat intr-un comunicat ca propunerea efectuarii unui stagiu militar de pana la patru luni este facuta „pentru a creste capacitatile de aparare ale fortelor armate sarbe, prin intinerirea si imbunatatirea pregatirii fortelor active si de rezerva”.

Potrivit euronews, propunerea Statului Major al Fortelor Armate sarbe vine dupa „o analiza detaliata a situatiei generale de securitate si a provocarilor actuale cu care se confrunta Republica Serbia ca tara neutra din punct de vedere militar”.

Inalti responsabili militari sarbi au adaugat ca propunerea a fost transmisa presedintelui Aleksandar Vucic, spre analiza. Ei nu au precizat varsta potentialilor recrutati. Serbia a suspendat serviciul militar obligatoriu in 2011, pe fondul eforturilor de profesionalizare a fortelor armate.

Acum, insa, tara pare sa fie aproape de a readuce serviciul militar obligatoriu, dupa o lunga campanie in favoarea acestuia, in ciuda preocuparilor legate de faptul ca guvernul ar putea avea dificultati in a plati factura pentru o astfel de recrutare masiva.

In anii 1990, regiunea a trecut printr-o destramare sangeroasa a fostei Iugoslavii, conflictele de aici fiind cele mai sangeroase de la incheierea celui De-al Doilea Razboi Mondial. De atunci, tensiunile au fost ridicate in Balcani, iar in ultimul an s-a inregistrat o intensificare si mai mare a acestor tensiuni.

Tensiunile au gravitat in principal in jurul fostei provincii sarbe Kosovo, care si-a declarat independenta in 2008 – lucru pe care Serbia si aliatii sai, Rusia si China, nu il recunosc. In ultimele luni, Belgradul a ridicat de mai multe ori gradul de pregatire de lupta al fortelor sale la granita cu Kosovo.

Desi in mod oficial neutra, armata sarba a mentinut legaturi stranse cu Rusia, de unde isi cumpara majoritatea armelor, inclusiv avioane de lupta si tancuri.

In ciuda faptului ca a solicitat in mod oficial aderarea la Uniunea Europeana, Serbia a refuzat sa introduca sanctiuni impotriva Rusiei pentru agresiunea acesteia asupra Ucrainei.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: