externe

Serviciile secrete americane cred ca Ucraina s-a aflat in spatele atacului cu drone asupra Kremlinului

Oficialii americani au declarat ca atacul cu drone asupra Kremlinului de la inceputul acestei luni a fost probabil orchestrat de una dintre unitatile speciale militare sau de informatii din Ucraina. New York Times scrie despre acest lucru facand referire la surse din cadrul serviciilor speciale americane, scrie Glavcom.

Publicatia noteaza ca SUA nu stiu exact cine s-a aflat in spatele recentului atac cu drone asupra Kremlinului. SUA nu sunt insa pe deplin sigure ca atacul asupra Kremlinului a fost efectuat la ordinul conducerii ucrainene. Acest lucru se datoreaza faptului ca serviciile secrete americane nu au date exacte privind implicarea unor structuri sau persoane specifice ucrainene in aceasta operatiune.

Versiunea implicarii Ucrainei in atacul asupra Kremlinului se bazeaza pe conversatiile interceptate ale oficialilor rusi si ucraineni, scriu autorii articolului. In aceste conversatii, oficialii rusi s-au declarat surprinsi de atac si au spus ca Ucraina a fost cea care a trimis dronele la Kremlin.

„SUA au interceptat si conversatii ucrainene in care oficialii si-au exprimat opinia ca tara lor se afla in spatele acestei actiuni”, scriu autorii. Dar acesti oficiali nu stiau cine anume din sistemul ucrainean putea sa planifice operatiunea si sa o puna in aplicare”.

Dupa cum scrie ziarul, o astfel de incertitudine se explica prin structura complexa a serviciilor speciale ucrainene, care actioneaza adesea independent unul de celalalt si nu il informeaza intotdeauna pe presedintele tarii, Volodimir Zelenski.

„Serviciile secrete americane inregistreaza aparitia unei asociatii nedefinite de structuri ucrainene care pot desfasura operatiuni in Rusia si dincolo de ea – fie folosind proprii angajati, fie parteneri care lucreaza sub conducerea lor”, precizeaza publicatia. – Oficialii spun ca unele astfel de misiuni sunt desfasurate fara un control serios din partea lui Zelenski – sau chiar fara stirea sa.

In Statele Unite, se crede ca presedintele Ucrainei nu aproba planurile tuturor operatiunilor secrete, dar ofera serviciilor speciale o directie generala de lucru, dandu-le dreptul de a decide asupra unor actiuni specifice. „Actionand in acest fel, Zelensky si alti lideri au posibilitatea de a nega ca stiu despre aceste operatiuni”, concluzioneaza autorii articolului.

Printre operatiunile in care structurile ucrainene ar putea fi implicate, publicatia numeste asasinarea fiicei ideologului Kremlinului Oleksandr Dugin, a propagandistului Vladlen Tatarski, precum si recentele incursiuni pe teritoriul Rusiei.

Va reamintim ca Rusia a anuntat ca in noaptea de 3 mai, Ucraina a incercat sa loveasca resedinta de la Kremlin a presedintelui Vladimir Putin cu vehicule aeriene fara pilot. Se remarca faptul ca dronele ar fi fost doborate de apararea antiaeriana. Kremlinul a adaugat ca Putin nu a fost ranit in urma atacului si l-a numit o actiune terorista planificata.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de minute ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

46 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

46 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

54 de minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

O oră ago