Serviciul Omoruri preia dosarul pacientei incendiate. Politistii au ridicat deja probe de la Spitalul Floreasca

news

Serviciul Omoruri din cadrul Politiei Capitalei a preluat dosarul pacientei care a murit duminica seara dupa ce a luat foc pe masa de operatie la Spitalul Floreasca, anunta Digi24.

Anchetatorii fac cercetari pentru ucidere din culpa. Politia Capitalei deschisese o ancheta dupa ce s-a aflat ca pacienta a fost arsa in 22 decembrie, dar, in urma decesului ei, dosarul va fi preluat de Serviciul Omoruri.

Azi va fi facuta si autopsia pentru a se stabili cauza mortii cu exactitate. In cadrul anchetei vor avea loc si audieri. Pana acum, politistii au ridicat documente de la Spitalul Floreasca.

Familia pacientei nu a depus pana acum o plangere penala.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, cel care a dezvaluit ce s-a intamplat, intentiona si el sa depuna azi o plangere la Parchetul General.

Femeia era in coma indusa. Ea suferise arsuri pe 40% din suprafata corpului in timpul interventiei chirurgicale.

Medicii au folosit in cazul ei pentru dezinfectare o solutie care contine foarte mult alcool, iar apoi, la scurt timp, bisturiul electric. O metoda gresita, spune secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, care urmareste cazul.

Abia la o saptamana dupa incident, autoritatile au anuntat anchete: una demarata de conducerea spitalului, una a Ministerului Sanatatii si alta inceputa de Politia Capitalei.

Potrivit presedintelui CMR, in ultimele zile asistam „la un asalt mediatic indecent, neprofesionist si neinformat la adresa unuia dintre colegii nostri cu un renume profesional, care nu merita cu nimic a fi stirbit prin dezvoltari ideatice fara legaturi cu relatiile de cauzalitate, care au dus la acele intamplari, da, adevarate”.

Acesta subliniaza ca doctorul si profesorul Mircea Beuran, provine dintr-o scoala de un prestigiu inegalabil in chirurgia de urgenta din Romania. „Noi medicii, chirurgii, poate fostii pacienti, dar in niciun caz politicienii nostri, stim cine au fost acesti mari doctori, stim ce inseamna, pentru chirurgia de urgenta, scoala medicala de la Floreasca. Turai, Papahagi, Soare, Bucur, Vintila, Bors, Constantinescu, Dobosiu, Dop, Blidaru, Tiron, Popovici-Zeno, Suteu si multi altii au facut parte din aceeasi scoala, al carei continuator este astazi, Mircea Beuran.

Inainte de a fi membru PSD sau universitar, Mircea Beuran este un chirurg de elita. Dovada acestei afirmatii este ca, intre pacientii lui se numara personalitati de prima mana ale vietii politice romanesti, ale lumii mondene, ale mediului social, economic, sportiv si ale mass media”, arata dr. Borcean in declaratia sa.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Gheorghe Borcean, precizeaza ca ar dori ca opinia publica sa cunoasca cateva date elementare despre acest caz, fara a incalca principiul confidentialitatii.

„Pacienta cu patologie maligna, tratata si recidivata, refuzata in alte servicii, operata cu aproximativ 10-12 zile inainte de incidentul care face subiectul acestui scandal, dezvolta o complicatie catastrofica, post-operatorie precoce hemoragica. Lucrurile se petrec in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna si in afara programului, asa cum survin urgentele. Titularul pacientei era dr. Mircea Beuran. Fata de urgenta hemoragica, amenintatoare de viata, echipa aflata la acel moment langa pacienta, isi anunta seful care indica reinterventia chirugicala imediata, cu scopul salvarii vietii pacientei.

Doar cei care nu au participat la astfel de evenimente nu stiu ce inseamna o hemoragie exteriorizata pe tubul de dren de peste 1000 de ml, asociata cu hemoragie digestiva superioara exteriorizata prin hematemeza si melena a pacientei operate cu putina vreme inainte pentru o neoplazie depasita chirurgical. In aceasta situatie de catastrofa, echipa chirugicala, in absenta lui Mircea Beuran, demareaza procedurile, transfera pacienta la sala de operatie, instaleaza dispozitivul operator, aseptizeaza campul cu solutie alcoolica si incepe interventia chirugicala, cunoscand ca profesorul urma sa soseasca de acasa, din clipa in clipa, asa cum a promis.

Modul, circumstantele, imprejurarile, cauzele pentru care s-a produs incidentul tehnic al combustiei vor fi cercetate amanuntit. Imprejurarea in care s-a produs evenimentul, adica, fiind vorba de precipitarea in fata unei urgente vitale, nu poate constitui decat o circumstanta atenunata in eventualitatea in care cineva s-ar gasi vinovat de fapta”, relateaza dr. Gheorghe Borcean, neprecizand daca are acordul pacientei sau familiei pentru a face publice astfel de date.

Potrivit acestuia, doctorul Beuran a ajuns in sala de operatie dupa producerea accidentului si si-a asumat intreaga responsabilitate pentru situatia creata.

„Mircea Beuran a ajuns in sala de operatie, dupa ce evenimentul prejudiciabil a avut loc. Acolo gaseste o echipa traumatizata psihic de acest eveniment si face exact ce trebuia sa faca un sef in adevaratul sens al cuvantului, adica preia raspunderea asupra tuturor intamplarilor legate de acel moment in care a fost implicata pacienta sa. A continuat si a finalizat interventia de hemostaza, pentru care s-a intrat in sala de operatie, participa impreuna cu echipa de plasticieni la tratamentul complicatiei combustionale si finalizeaza evenimentul prin inscrisurile din protocolul operator, asumandu-si sub semnatura proprie, tot ceea ce s-a intamplat acolo cu bune si cu rele, ca un barbat si ca un chirurg”, precizeaza presedintele CMR.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: