Serviciul secret militar al Danemarcei, dezvaluiri despre Putin: „Medicamentele pe care le ia i-au influentat decizia de a invada Ucraina”

externe

kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin a fost probabil influentat de medicamente atunci cand a decis sa declanseze un razboi in Ucraina. Intr-un interviu acordat publicatiei Berlingske, seful departamentului de analiza a Rusiei din cadrul FE, serviciul danez de informatii al apararii, ofera cateva informatii rare despre ceea ce stim in prezent despre Putin – si despre ceea ce l-ar putea duce in cele din urma la pierderea puterii.

Joakim nu poate spune tot ce stie. Dar, dupa ce stie el, unul dintre factorii care au declansat cel mai mare razboi din Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace a fost probabil medicatia pe care presedintele rus, Vladimir Putin, o lua la acel moment.

„Iluziile de grandoare sunt unul dintre efectele secundare cunoscute ale tipului de tratament hormonal pe care il lua. Nu este ceva ce pot spune cu certitudine, dar cred ca i-a afectat deciziile atunci cand a lansat razboiul din Ucrain”, afirma Joakim.

Omul care face aceasta observatie uluitoare nu este oricine.

Joakim conduce echipa de analiza a actiunilor Rusiei din cadrul FE, Serviciul miliatr danez de informatii. Din motive de securitate, el nu are voie sa isi arate chipul sau sa-si foloseasca numele de familie.

Acesta este omul care conduce colectarea de informatii despre presedintele Putin, armata rusa si societatea rusa.

Si el este cel care ii ajuta pe factorii de decizie si pe politicienii danezi sa inteleaga cat mai bine amenintarea pe care Putin o reprezinta pentru Danemarca si sansele Rusiei de succes in Ucraina.

Joakim a cerut sa se intalneasca cu jurnalistii Berlingske in parcarea din zona cetatii armatei din Kastellet din Copenhaga, fara a fi indicata o adresa anume. Odata intrati inauntru, li s-a cerut sa isi lase telefonul, laptopul si smartwatch-ul intr-un dulap securizat, pentru ca nicio ureche nedorita sa nu poata asculta.

Dar sus, pe coridoare, decoratiunile de Craciun si mobilierul institutional fac ca locul sa arate mai degraba ca un birou municipal decat ca ceva desprins dintr-un film cu James Bond.

Joakim i-a intampinat pe jurnalisti intr-o sala de sedinte cu aspect anonim. Isi prezinta informatiile cu o fata goala. Doar continutul a ceea ce are de spus indica faptul ca este vorba de secrete atent evaluate care sunt dezvaluite pentru prima data unui public mai larg.

Serviciul de informatii, FE, a crezut initial ca rusii vor castiga razboiul in doua saptamani. „Si au fost aproape”, spune el.

FE erau pe deplin constienti de problemele majore din armata rusa cu coruptia, managementul defectuos si logistica lenta. Dar si rusii erau pe deplin constienti de acest lucru si, prin urmare, au fost capabili sa faca ajustarile necesare. Nu acesta este motivul pentru care invazia a esuat.

Astazi este evident ca factorul-cheie necunoscut a fost luarea de decizii proaste de catre Putin.

„Putin este principalul vinovat de aceasta situaie”, spune Joakim.

Nu serviciile de informatii slabe, ci convingerile ideologice ale lui Putin i-au facut pe soldatii rusi sa creada ca vor fi intampinati cu flori. Din cauza lui Putin, totul a fost planificat de un cerc restrans de oameni si impartasit doar in ultimul moment. Din aceasta cauza, fortele rusesti pur si simplu nu stiau ce ar fi trebuit sa faca.

Tot din cauza deciziei lui Putin de a declara invazia drept o „operatiune militara speciala”, mai degraba decat un razboi, armata rusa a fost brusc lipsita de 30.000 de soldati de infanterie pentru invazie.

In practica, aceasta a insemnat ca fortele rusesti nu si-au putut folosi recrutii obisnuiti, ci au fost nevoite sa desfasoare specialisti antrenati costisitor ca soldati obisnuiti. Cu toate acestea, acestia au facut de fapt o treaba mai proasta, spune Joakim: „Acesta este, de asemenea, motivul pentru care ati vazut aceste unitati conducand rapid prin orase, sperand ca nimeni nu va trage in ele.”

Dar el crede in continuare ca rusii au fost aproape de a reusi. Parasutistii rusi capturasera de fapt aeroportul Hostomel de la periferia Kievului si asteptau intariri. Dar avioanele care transportau trupe proaspete pur si simplu nu au putut ajunge acolo pentru ca rusii nu au reusit sa invinga apararea aeriana ucraineana.

„Acestia sunt factori destul de mici care au sfarsit prin a decide rezultatul”, spune Joakim.

Dar deciziile proaste nu s-au terminat aici. Putin a continuat sa se amestece in razboi mult prea jos in lantul de comanda.

Cu putin timp inainte de Craciun, el a luat parte la o intalnire cu intregul stat major de comanda din razboiul din Ucraina.

„Este cea mai proasta idee din lume”, explica Joakim. „Are un general care sa conduca acest razboi. Asa ca nu ar trebui sa stea acolo si sa primeasca informatii de la toti ceilalti generali”.

Armata este acum atat de mult saracita incat va fi nevoie de ani de zile pentru a o reconstrui. Chiar si atunci, soldatii vor fi mai slab echipati decat inainte si fortati sa foloseasca vehicule blindate vechi.

Din acest motiv, Joakim nu crede ca va avea loc o noua ofensiva majora a Rusiei impotriva Kievului in februarie, asa cum a avertizat Ucraina. Intr-un timp atat de scurt, pur si simplu nu este posibil sa se antreneze trupele mobilizate ale Rusiei pentru o ofensiva de acest tip.

„Ne asteptam sa aiba loc in continuare atacuri mai mici, precum cel din Bahmut. Dar o ofensiva precum cea pe care am vazut-o in februarie anul trecut, le-ar lua cativa ani pentru a ajunge din nou la asa ceva.”

In schimb, Ucraina are mari sanse sa recucereasca mai multe teritorii ocupate. Cat de mult depinde in parte de cate arme sunt furnizate de Occident pentru a-i ajuta pe ucraineni si in parte de cat de tare va uza iarna moralul rusilor.

„Ucrainenii sunt bine echipati pentru a rezista peste iarna. Rusii nu sunt. Mai ales nu si trupele mobilizate”. a subliniat Joakim.

Cea mai mare necunoscuta, insa, este ce se va intampla atunci cand ucrainenii vor incepe sa loveasca interesele strategice de baza ale Rusiei, lasandu-l pe Putin sa se simta obligat sa raspunda cu arme nucleare.

Putin nu are o linie rosie definita, ceea ce face imposibila orice predictie precisa cu privire la daca si cand va apasa acel buton, spune Joakim.

Pentru a da un exemplu, el se refera la evolutiile care au precedat decizia lui Putin din septembrie de a anexa patru regiuni ucrainene si de a lansa o mobilizare partiala.

Aceasta a venit dupa ce Rusia a fost fortata sa se retraga dezastruos din Harkov. Cam in aceeasi perioada, Putin a fost mustrat in mod public de China, Turcia si India in timpul unei reuniuni a Organizatiei de Cooperare de la Shanghai, unde acestia i-au spus ca sunt „ingrijorati” si au declarat ca nu este momentul pentru razboi.

„Acum nu este momentul pentru razboi”, a declarat premierul Indiei, Narendra Modi, in timpul unei intalniri cu Vladimir Putin din Rusia, la 16 septembrie.

„Nu este vorba de fapt despre ceea ce se intampla pe campul de lupta, desi, desigur, lucrurile merg foarte rau. Are la fel de mult de-a face cu faptul ca el personal este umilit si pare sa fie slab, iar Putin nu suporta sa para slab. Deci exista aceasta combinatie de factori care ar putea fi periculoasa”, spune seful unitatii de analiza FE pentru Rusia.

Pe de alta parte, nu exista nicio garantie ca luamea va deveni un loc mai sigur daca se opreste la timp contraofensiva ucraineana, inainte ca aceasta sa ajunga in Peninsula Crimeea si a se cauta o solutie negociata, asa cum sugereaza unele voci din Occident.

„Daca facem ceva pe care Putin l-ar putea vedea ca pe o slabiciune, el ar putea crede ca poate merge mai departe decat ceea ce poate face de fapt. Si atunci lucrurile ar putea deveni din nou urate”, spune Joakim.

In ciuda numeroaselor decizii proaste ale lui Putin, Serviciul danez de informatii al apararii nu vede niciun risc imediat ca acesta sa fie inlaturat de la putere.

In raportul sau anual din 2021, FE a afirmat ca Putin va ramane „foarte probabil” liderul Rusiei si dupa urmatoarele alegeri prezidentiale din 2024.

Cu toate acestea, serviciul danez de informatii a minimalizat acest lucru in raportul sau din 2022, ajungand la o predictie mai putin sigura, potrivit careia Putin va ramane „probabil” la putere in urmatorii cinci ani.

„Nu vedem pe nimeni pe punctul de a-l detrona. Dar daca am face-o, FSB ar vedea si el acest lucru si probabil ca s-ar rezolva foarte repede”, spune Joakim.

Nimeni din elitele rusesti nu este suficient de puternic, deoarece puterea lor decurge de la Putin. Si, asa cum stau lucrurile in prezent cu populatia rusa, FE nu vede nici o revolta populara care sa aiba loc.

„Dar cea mai mare incertitudine a noastra se refera la sanatatea sa, sau la faptul ca cineva il inlatura din cauza sanatatii sale subrede”, spune Joakim.

Samatatea lui Putin

De la invazie, in unele parti ale presei occidentale au aparut tot mai multe speculatii cu privire la sanatatea lui Putin.

Mii de oameni de pe retelele de socializare au comentat, cu speranta, despre faptul ca Putin a fost vazut in diferite momente schiopatand prin Piata Rosie, agatat de biroul sau sau cu o slabiciune aparenta la bratul drept.

FE nu crede ca Putin sufera de o boala terminala, ci mai degraba are dureri cronice grave in urma mai multor cazaturi si accidente.

Joakim nu doreste sa spuna cu exactitate ce s-a intamplat si nici sa dezvaluie sursa informatiilor sale. Dar nu provine doar din studierea videoclipurilor de pe retelele de socializare.

Diferite media au relatat anterior ca Putin a suferit de urmarile unei cazaturi de pe cal in anii 2000. Mai recent, se pare ca a suferit si rani provocate de judo si hochei pe gheata in ultimii doi ani.

„Acesta este un lucru curios. Este o durere cronica de care sufera de ceva timp”, spune Joakim. „De aceea are tendinta de a sta si de a apuca lucrurile strans. Este pentru a usura durerea”.

In acelasi timp, FE crede ca Putin a avut anterior o forma de cancer si ca urma un tratament pentru aceasta cand a inceput razboiul, ceea ce ar fi putut influenta decizia sa.

„De asemenea, la inceputul anului a avut o fata in forma de luna, care este un alt efect secundar cunoscut al aceluiasi tip de tratament hormonal”, spune Joakim.

In primavara, publicatia ruseasca de investigatii Projekt a publicat un reportaj amplu despre medicii care l-au ingrijit pe Putin de-a lungul anilor. Judecand dupa medicii care l-au consultat cel mai des, Projekt a ajuns la concluzia ca Putin ar fi putut avea cancer la tiroida.

„Este cu siguranta un pariu bun”, raspunde Joakim atunci cand este intrebat.

FE nu se asteapta ca Putin sa moara din cauza acestei boli. Dar, in timp, ea ar putea determina elitele rusesti sa decida ca au nevoie de un om mai puternic la carma. „Avem impresia ferma ca o parte a elitei vede ca se indreapta pe o cale gresita”, a concluzionat specialistul FE.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: