externe

Sfidand interdictiile impuse de China, armata americana a inceput achizitiile de fructe de mare din Japonia

Statele Unite au inceput pentru prima data sa cumpere fructe de mare japoneze pentru a-si aproviziona soldatii stationati in aceasta tara, ca raspuns la interdictia Chinei privind astfel de produse, impusa dupa ce Tokyo a eliberat in mare apa tratata de la centrala nucleara Fukushima.

Dezvaluind initiativa intr-un interviu acordat luni agentiei Reuters, ambasadorul american in Japonia, Rahm Emanuel, a declarat ca Washingtonul ar trebui sa analizeze, de asemenea, in mod mai larg, cum ar putea contribui la compensarea interdictiei impuse de China, despre care a spus ca face parte din „razboaiele sale economice”.

China, care a fost cel mai mare cumparator de fructe de mare japoneze, spune ca interdictia sa se datoreaza temerilor legate de siguranta alimentara.

Organismul de supraveghere nucleara al ONU a garantat pentru siguranta eliberarii apei care a inceput in august de la centrala distrusa de un tsunami din 2011. Ministrii comertului din G7 au cerut duminica abrogarea imediata a interdictiilor privind alimentele japoneze.

„Va fi un contract pe termen lung intre fortele armate americane si pescariile si cooperativele de aici, din Japonia”, a declarat Emanuel.

„Cea mai buna modalitate pe care am dovedit-o in toate cazurile de a uza intr-un fel de coercitie economica a Chinei este sa venim in ajutorul si asistenta tarii sau industriei vizate”, a spus el.

Prima achizitie implica putin mai putin de o tona de scoici, o fractiune minuscula din cele peste 100.000 de tone de scoici pe care Japonia le-a exportat in China continentala anul trecut.

Emanuel a declarat ca achizitiile – care vor hrani soldatii in cantine si la bordul navelor sau vor fi vandute in magazinele si restaurantele din bazele militare – vor creste in timp la toate tipurile de fructe de mare. Armata americana nu a cumparat pana acum fructe de mare locale in Japonia, a spus el.

SUA ar putea, de asemenea, sa analizeze importurile sale globale de peste din Japonia si China, a spus el. De asemenea, SUA se afla in discutii cu autoritatile japoneze pentru a ajuta la directionarea scoicilor capturate la nivel local catre procesatorii inregistrati in SUA.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

3 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

4 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

4 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

4 ore ago