Shell a starnit furie cand s-a aflat ca a obtinut profituri „obscene” de 40 de miliarde de dolari, in 2022

externe

shell, gigant petrolier

Shell a starnit furie dupa ce profiturile anuale au fost mai mult decat duble, ajungand la un nivel record de aproape 40 de miliarde de dolari, stimulat de o crestere a preturilor en-gros la gaze naturale legata de razboiul din Ucraina. Aceste cifre apar in conditiile in care gospodariile se lupta sa plateasca facturi uriase la energie, scrie The Guardian.

Compania de petrol si gaze a inregistrat profituri de 9,81 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut, fata de 6,4 miliarde de dolari cu un an inainte. Acest lucru a dus profiturile anuale ajustate la 39,87 miliarde de dolari in 2022, depasind cu mult cele 19,3 miliarde de dolari inregistrate in 2021.

Paul Nowak, secretarul general al Trades Union Congress (TUC), a declarat ca profiturile au fost „obscene” si „o insulta pentru familiile muncitoare”.

Global Witness sustine ca doar 1,5% din cheltuielile de capital ale Shell au fost folosite pentru a dezvolta surse de energie regenerabila veritabile.

Grupul sustine ca cheltuielile reale ale Shell in domeniul energiilor regenerabile reprezinta o fractiune din ceea ce pretinde compania.

Cresterea rapida a profiturilor Shell si ale concurentilor sai in cursul anului 2022 a determinat guvernul sa introduca o taxa pe profit pentru operatorii din Marea Nordului, care a fost ulterior inasprita de catre cancelarul (ministrul de finante) Jeremy Hunt.

Shell a fost criticata in octombrie, cand a declarat ca nu a platit niciun impozit pe profitul exceptional in Marea Britanie pana in acel moment. Luna trecuta, compania a declarat ca se asteapta sa plateasca aproximativ 2 miliarde de dolari impozit pe veniturile sale pentru ultimul trimestru din 2022, ca urmare a aplicarii impozitelor exceptionale din Marea Britanie si UE.

Shell a confirmat joi ca a achitat 1,9 miliarde de dolari, drept impozite exceptionale in UE si Marea Britanie, dar nu a detaliat cat a platit pentru fiecare dintre ele.

Paul Nowak a declarat ca taxele exceptionale ar trebui sa fie majorate. „In timp ce gospodariile din Marea Britanii se lupta sa isi plateasca facturile si sa ajunga la sfarsit de luna, Shell se bucura de un profit foarte mare. Timpul pentru scuze a luat sfarsit. Guvernul trebuie sa impuna un impozit mai mare pe castigurile exceptionale ale companiilor energetice”, a declarat el.

„In loc sa tina jos salariile paramedicilor, profesorilor, pompierilor si a milioane de alti functionari publici greu incercati, ministrii ar trebui sa faca Big Oil si Gas sa plateasca partea lor, echitabil”.

Compania a precizat ca totalul sumelor distribuite catre actionari pentru trimestrul patru a fost de 6,3 miliarde de dolari, dupa ce a majorat dividendul cu 15%. De asemenea, a anuntat rascumparari de actiuni in valoare de 4 miliarde de dolari in urmatoarele trei luni. In total, Shell a distribuit 26 miliarde de dolari actionarilor in 2022.

Compania a beneficiat de presiunea asupra livrarilor internationale de gaze, care a inceput in 2021 si a fost exacerbata de invazia Rusiei in Ucraina anul trecut.

Wael Sawan, CEO al Shell a declarat: „Rezultatele noastre din trimestrul al patrulea si din intregul an demonstreaza puterea portofoliului diferentiat al Shell, precum si capacitatea noastra de a furniza energie vitala clientilor nostri intr-o lume volatila.”

Liderul liberal-democratilor, Ed Davey, a declarat: „Nicio companie nu ar trebui sa obtina astfel de profituri scandaloase de pe urma invaziei ilegale a lui Putin in Ucraina. Rishi Sunak a fost avertizat in calitate de cancelar (ministru de finante) si acum ca prim-ministru ca avem nevoie de o taxa adecvata pe castiguri exceptionale pentru companii precum Shell si nu a reusit sa ia masuri.”

Shell a fost acuzata, de asemenea, ca a exagerat cheltuielile pe care le face pentru energia regenerabila si s-a confruntat saptamana aceasta cu apeluri pentru a fi investigata si potential amendata de catre autoritatea de reglementare financiara din SUA.

Shell a investit 24,83 miliarde de dolari in cursul anului 2022, in crestere de la 19,69 miliarde de dolari in 2021. Firma a cheltuit 12,3 miliarde de dolari pentru proiecte de petrol si gaze, comparativ cu 3,46 miliarde de dolari pentru divizia sa de energie regenerabila. Se asteapta sa cheltuiasca intre 23 si 27 de miliarde de dolari in acest an.

Elena Polisano, senior campaigner pentru justitie climatica la Greenpeace UK, a declarat „Liderii mondiali tocmai au infiintat un nou fond pentru a plati pentru pierderile si daunele cauzate de criza climatica. Acum ar trebui sa forteze mega-poluatorii istorici, precum Shell, sa contribuie la acest fond.

„Este timpul sa ii facem pe poluatori sa plateasca. Daca acestia si-ar fi orientat afacerile si ar fi renuntat mai devreme la combustibilii fosili, nu ne-am fi aflat intr-o criza atat de profunda. Este timpul ca ei sa inceteze sa mai foreze si sa inceapa sa plateasca.”

Jonathan Noronha-Gant, senior campaigner la Global Witness, a declarat: „Oamenii au tot dreptul sa fie indignati de profiturile enorme pe care Shell le-a obtinut in mijlocul unei crize energetice care a impins milioane de familii in saracie … Profiturile Shell sunt o insulta. Shell este mai bogata pentru ca noi suntem mai saraci.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: