Si Comisia Europeana reactioneaza vehement. Regimul Dragnea reuseste din nou sa ingrozeasca Europa

news

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat, vineri, ca e crucial ca toti candidatii inscrisi pentru sefia Parchetului European, printre care se numar si Laura Codruta Kovesi, sa fie tratati corect si sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie.

„Dupa cum am precizat si cu alte ocazii, Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania si a subliniat ca Romania trebuie sa se reintoarca urgent pe drumul reformei. Asta inseamna a merge inainte, nu inapoi si sa se abtina de la a face vreun pas care sa rastoarne progresul inregistrat in ultimii ani. Chiar daca nu comentam procedurile nationale, Comisia Europeana urmareste indeaproape evolutiile, in contextul procedurii de selectiei aflata in desfasurare, pentru functia de procuror-sef european. Este crucial ca toti candidatii, selectati de o comisie formata din specialisti independenti, sa fie tratati corect pe parcursul acestei proceduri”, a afirmat Margaritis Schinas, vineri, intr-o conferinta de presa, citatat de Mediafax.

Oficialul european a cerut Guvernului sa respecte principiul cooperarii loiale prevazut in Tratatul UE, reamintind asupra ingrijorarile exprimate in ultimul raport MCV cu privire la Sectia de anchetare a magistratilor.

„Prin urmare, Comisia solicita guvernului si autoritatilor romane sa respecte pe deplin principiul cooperarii loiale, prevazut in Tratat, cu privire la procedura de selectie a procurorului-sef european. Toti candidatii trebuie sa poata participa la toti pasii procedurii de selectie fara a fi obstructionat. Reamintim ingrijorarile exprimate deja de Comisie cu privire la Sectia de Investare a Infractiunilor in Justitie, mentionat in ultimul raport MCV referitoare la independenta acestui organism”, a completat purtatorul de cuvant al CE.

Reactia CE vine in contextul in care procurorii anunta oficial ca Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzata de luare de mita, abuz in serviciu (5 fapte) si marturie mincinoasa. De asemenea, s-a dispus si punerea in miscare a actiunii penale impotriva fostei sefe DNA. Una dintre interdictii este aceea de a nu parasi tara.

Fostului procuror-sef DNA i-au fost deschise doua dosare de catre procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea in tara a lui Nicolae Popa si cel privindu-i pe procurorii DNA Ploiesti.

Laura Codruta Kovesi a contestat, vineri, controlul judiciar pentru 60 de zile dispus de catre procurorii Sectiei de anchetare a magistratilor, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare. Contestatia a fost depusa la sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pe 27 martie a avut loc a doua runda negocieri intre Parlamentul European si Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-sef european, care insa nu s-a finalizat cu o concluzie. Mai urmeaza doua runde de negocieri intre echipa PE si Consiliu, pe 4 si 10 aprilie.

Mai mult despre: ,


Comentarii: