news

Singurul cosmonaut roman care a ajuns in spatiu a devenit cetatean de onoare al judetului Brasov

In urma unei sedinte extraordinare a Consiliului Judetean, Dumitru Prunariu a fost declarat, joi, cetatean de onoare al judetului Brasov, potrivit BZB si BizBrasov.

De-a lungul anilor, cosmonautul brasovean a obtinut titlul de cetatean de onoare al mai multor localitati, respectiv Brasov (1999), Cluj-Napoca, Medias, Timisoara si Bucuresti. In schimb, in „palmares” nu are niciun titlu de cetatean de onoare al unui judet.

Dumitru Prunariu este singurul roman care a zburat in spatul cosmic. In luna mai a anului 1981, el a participat la misiunea SOIUZ 40 din cadrul programului spatial Intercosmos (al URSS) si a petrecut in spatiul cosmic 7 zile, 20 de ore si 42 de minute. La acel moment, Prunariu a fost cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii.

Prunariu s-a nascut pe 27 septembrie 1952 la Brasov si este de profesie inginer aeronautic. A fost ofiter inginer in cadrul Comandamentului Aviatiei Militare, sef al Aviatiei civile romane, presedinte al Agentiei Spatiale Romane, ambasador al Romaniei in Federatia Rusa, presedintele Consiliului de ne-militarizare a spatiului cosmic din cadrul ONU.

In prezent, are gradul de general-locotenent in rezerva.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

4 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

3 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

5 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

5 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

6 ore ago