life

Suma record pentru cel mai mare rubin gasit pana acum: 34,8 milioane de dolari

Un rubin de 55,22 de carate, care s-a vandut, joi, la o licitatie la New York cu 34,8 milioane de dolari, a devenit cea mai mare si cea mai valoroasa bijuterie de acest gen vanduta vreodata la licitatie, potrivit CNN.

Piatra a fost scoasa la licitatie in iunie, la mai putin de un an dupa ce firma canadiana Fura Gems a descoperit-o in una dintre minele sale din Mozambic.

Inainte de vanzare, Sotheby’s a descris piatra ca fiind „extrem de rara” si „cel mai valoros si important” rubin care a aparut vreodata pe piata. A fost numita Estrela de Fura – sau Steaua Furei in portugheza, limba oficiala a Mozambicului.

Desi vanzarile record de pietre pretioase sunt dominate de diamante – cele colorate, in special – rubinele sunt, de asemenea, considerate printre cele mai rare si mai valoroase pietre pretioase din lume. Recordul precedent de licitatie pentru un rubin a fost stabilit de Sunrise Ruby, o piatra de 25,59 carate gasita in Myanmar si care a adus 30,3 milioane de dolari la Geneva, Elvetia, in 2015.

Estrela de Fura a fost taiata dintr-o piatra bruta care a fost dezgropata de mineri in iulie anul trecut. Cantarind initial 101 de carate, aproape de doua ori mai mult decat in forma sa actuala, a fost cel mai mare rubin descoperit vreodata.

Piatra uriasa a fost taiata intr-o forma simetrica mai mica si lustruita, procese care indeparteaza impuritatile si sporesc culoarea si stralucirea unei pietre pretioase inainte de a fi scoasa pe piata. Potrivit Sotheby’s, un raport de la Institutul Elvetian de Gemologie a spus ca acest lucru a „dus la nuante de rosu vii din cauza reflexiilor interne multiple”.

Intr-o declaratie, fondatorul si CEO-ul Fura Gems, Dev Shetty, a spus ca pietrele de asemenea dimensiuni si calitate sunt „aproape nemaivazute”.

„Din analiza si studiul aprofundat al pietrei – prin procesul de taiere si lustruire – am lucrat cu cea mai mare grija si respect pentru rubin, recunoscandu-i importanta si pozitia”, a adaugat el.

Desi rubinele au fost descoperite pentru prima data in Mozambic cu cateva decenii in urma, acolo a aparut o industrie semnificativa abia dupa 2009, cand a fost gasit un depozit urias de pietre in apropierea orasului nordic Montepuez. Mozambic este acum una dintre cele mai productive tari din lume.

Sotheby’s a descris Estrela de Fura ca avand „claritate remarcabila” si o culoare rosu inchis cunoscuta sub numele de „sange de porumbel”, o nuanta asociata in mod traditional cu rubinele birmaneze foarte cautate.

Directorul casei de licitatii pentru bijuterii pentru Americi, Quig Bruning, a declarat ca rubinul ar putea ajuta pietrele africane sa concureze, „si chiar sa le eclipseze” pe cele din Myanmar (tara cunoscuta anterior sub numele de Birmania).

Rubinul a fost inclus in vanzarea „Magnificent Jewels” de la Sotheby’s, al carei cap de afis a fost The Eternal Pink, un diamant roz de 10,57 carate, care s-a vandut cu aceeasi suma ca Estrela de Fura. Diamantul „ultra-rar” a fost descris de casa de licitatii ca avand „culoare si luminozitate de neegalat”.

Inainte de a fi vandute la New York, cele doua pietre pretioase au fost expuse in diverse orase, inclusiv Dubai, Singapore si Geneva.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

37 de minute ago

„Sunt viu”. Primul mesaj al lui Florin Piersic de cand a intrat in spital: „Tineti-ma aproape, pentru ca mai am de spus multe povesti”

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj prin intermediul medicilor de la spitalul "Foisor". "Scumpilor…

54 de minute ago

Veste mare pentru soferi, a aparut un gel care anuleaza efectele alcoolului. Cum functioneaza noua substanta

Oamenii de stiinta elvetieni au dezvoltat un nou gel care ar putea anula efectele negative…

57 de minute ago

Coruptie la Bacau. Un functionar a lesinat cand a vazut mascatii, el tocmai incasa o spaga de 4.000 de euro

Un angajat al Primariei Bacau a fost prins in flagrant in timp ce incasa o…

4 ore ago

Medvedev ameninta ca Marea Britanie va primi un raspuns cu „munitie speciala”: „Un anumit domn Cameron a cerut ca lupta cu Putin sa fie pana la capat”

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat vineri tarile Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)…

3 ore ago