externe

Marea Britanie poate reveni oricand la UE, anunta chiar fost negociator al UK pentru Brexit, Michael Barnier

Marea Britanie are capacitatea de a inversa Brexitul si de a reintra in Uniunea Europeana in orice moment, a declarat Michel Barnier, fostul negociator pentru Brexit, potrivit TheLondonEconomic.

Bernier a spus ca Regatul Unit este bine constient de conditiile necesare pentru reintrare si a subliniat ca „usa este deschisa”.

In timpul unui interviu la programul Peston de la ITV, Barnier a criticat modul in care Boris Johnson a gestionat negocierile cu Bruxelles-ul, acuzandu-l ca nu a respectat acordul pe care l-a semnat, nerespectand termenii acestuia.

El si-a exprimat nedumerirea fata de modul in care premierul unei tari precum Regatul Unit nu-si respecta propria semnatura, declarand: „Ideea nu este sa semneze un tratat, ci sa respecte tratatul si sa-si respecte propria semnatura.”

Bruxelles-ul a fost suparat de incalcarea de catre Johnson a angajamentelor subliniate in acordul Brexit, in special in ceea ce priveste granita cu Irlanda de Nord. Barnier l-a invinuit pe fostul premier pentru ca a irosit „doi ani pierduti” in relatia UE-Marea Britanie prin implicarea Regatului Unit intr-o disputa juridica cu privire la protocolul din Irlanda de Nord.

Totusi, Barnier a recunoscut ca UE a suferit schimbari si a reiterat ca Regatul Unit poate intra in UE oricand doreste. „Usa este deschisa oricand. Eu spun mereu ca in timpul negocierii si dupa negociere, usa ramane deschisa.

Pentru a fi clar, guvernul Regatului Unit, guvernul actual, urmatorul guvern stiu exact care sunt termenii si conditiile pentru a face parte din piata unica, pentru a face parte din uniunea vamala, pentru a adera la UE”, a spus el.

Cu toate acestea, fostul negociator a subliniat importanta intelegerii implicatiilor si potentialelor divergente care ar aparea in perioada de tranzitie. Barnier a subliniat ca este esential sa se evalueze amploarea diferentelor dintre Regatul Unit si UE, ca si cum Regatul Unit ar fi o tara noua care cauta aderarea.

In calitate de fost ministru al guvernului francez care a condus negocierile pentru Brexit in numele Bruxelles-ului, Barnier a jucat un rol important in modelarea acordului de retragere.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Daniel Ghita recunoaste ca Pandele l-a bagat in Parlament: „Unicul om care a crezut in mine”. Ghita, sustinator al Rusiei in razboiul cu Ucraina

Deputatul PSD Daniel Ghita a recunoscut, duminica, intr-o postare pe Facebook ca Florentin Pandele, sotul…

16 minute ago

Pieleanu iese cu un nou sondaj, l-a trantit pe Piedone pe locul 3. Acum o luna, Piedone era pe locul 1 cu 44%

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD sustine ca Gabriela Firea a trecut deja pe…

2 ore ago

Guvernul portughez anunta ca nu intentioneaza sa plateasca despagubiri fostelor colonii: „Am mentinut relatii excelente”

Lisabona nu intentioneaza sa plateasca despagubiri pentru sclavia si colonialismul transatlantic, a declarat sambata guvernul…

7 minute ago

Ministerul britanic al Apararii: 450.000 de militari rusi au fost ucisi sau raniti. 3.000 de tancuri, 109 avioane si 23 de nave distruse

Potrivit UK Defence Journal, numarul soldatilor rusi ucisi sau raniti pe front in Ucraina, pana…

2 ore ago

Doi ursi, pusi pe fuga dupa ce au incercat sa atace un campion de karate, in Japonia

O pereche de ursi au ales persoana nepotrivita cu care sa se puna in Japonia,…

O oră ago

Germania: Politia a arestat un cetatean rus care a injunghiat mortal doi ucraineni in Bavaria

Politia germana a arestat, sambata seara, un cetatean rus suspectat de uciderea a doi cetateni…

55 de minute ago