Euractiv, despre „sinuciderea Rusiei”: „Nu este doar tragic de privit, dar este si un mare pericol pentru intreaga planeta”

analize

Putin, ostatici, Israel, Hamas, implicare

Agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei este posibil sa fie doar un simptom al unei boli mai grave. Natiunea rusa, centrul unui vast imperiu care se intinde in Europa si Asia, se autodistruge intr-o masura nemaivazuta in istoria moderna, comenteaza Euractiv.

Cand Uniunea Sovietica s-a prabusit, lumea se astepta ca din cenusa lui sa se nasca un stat rus modern, asemanator puterilor occidentale precum Franta, Marea Britanie sau Germania.

Slabiciunile sistemului sovietic, pe care le-a impus tarilor Pactului de la Varsovia de atunci erau cunoscute. Rusii aveau tancuri si rachete nucleare, dar erau complet incapabili sa produca bunuri de larg consum, magazinele erau goale, iar oamenii erau suparati.

Uniunea Sovietica detinea toate elementele de pe tabelul lui Mendeleev, dar cetatenii sai erau saraci.

URSS obisnuia sa castige multe medalii olimpice, dar cea mai mare parte a populatiei suferea de alcoolism, iar speranta de viata era foarte scazuta.

Dupa prabusirea sistemului sovietic, fostele tari satelit s-au integrat in UE. Exista speranta ca, prin democratie si buna guvernare, Rusia va deveni rapid un membru prosper al familiei europene de natiuni, in stransa legatura cu UE.

Dar Rusia nu a devenit o democratie. Dimpotriva, sub Vladimir Putin, sistemul a devenit si mai centralizat decat era in URSS. Inainte, luarea deciziilor se facea in organe colective precum Biroul Politic si Comitetul Central al Uniunii Sovietice. Astazi, Putin decide totul singur.

Dupa ce Rusia a devenit o economie de piata, magazinele s-au umplut cu marfuri occidentale, dar populatia rurala a ramas saracita si nu si-a putut permite sa le cumpere.

Rusia nu si-a dezvoltat propria industrie a bunurilor de larg consum, a ramas in mare parte ceea ce a fost in timpul comunismului – „o statie de alimentare cu rachete nucleare”. Rusia inca are nevoie de tehnologie occidentala pentru a-si dezvolta zacamintele de gaz si petrol sau pentru a construi conducte offshore.

Cand UE a devenit constienta de riscul schimbarilor climatice si a inceput sa dezvolte energii curate, diplomatii rusi cu care am vorbit faceau remarci ironice despre potentialul „ventilatoarelor”, asa cum numeau turbinele eoliene sau al bateriilor solare, pentru a inlocui hidrocarburile rusesti.

In acelasi sens, in 2014, seful Roscosmos isi batea joc de NASA, spunand ca fara Rusia, SUA ar avea nevoie de o „trambulina” pentru a-si trimite astronautii la Statia Spatiala Internationala.

Mai putin de un deceniu mai tarziu, rachetele SpaceX fac rachetele rusesti sa para niste dinozauri, iar UE se pregateste sa abandoneze importurile de gaze rusesti pe termen scurt.

Putin isi propune sa resusciteze URSS din punct de vedere geografic, dar ceea ce este mai putin evident este ca i-a copiat economia esuata. Rusia lui Putin a continuat sa se concentreze pe rachetele nucleare pe care nu le poate folosi, in loc sa dezvolte productia de bunuri de larg consum, coloana vertebrala a oricarei economii moderne.

Si chiar si pentru a construi rachete, Rusia are nevoie de semiconductori importati sau de contrabanda si alte tehnologii.

Potrivit unor rapoarte, Rusia importa masini de spalat din Occident pentru a scoate cipurile necesare constructiei de rachete. Spre deosebire de China, care nu numai ca produce tot ce are nevoie o economie moderna, dar este chiar inaintea Occidentului in anumite tehnologii precum 5G, Rusia lui Putin a ales sa nu se dezvolte.

Aceasta politica sinucigasa poate fi decisa de o singura persoana si nu stim de existenta unei opozitii sau unei alternative politice semnificative.

Ceea ce am putea constientiza este de riscul pe care sinuciderea Rusiei il poate presupune pentru restul lumii. Doctrina lui Putin spune ca o lume in care nu exista Rusia nu ar trebui sa existe. „De ce ne-am dori o lume fara Rusia?” a spus el.

Putin a atacat Ucraina nu pentru ca aceasta din urma ar fi avut ambitia de a se alatura NATO, o alianta defensiva. A facut-o pentru ca Ucraina, atat de asemanatoare cu Rusia pana de curand, s-a dezvoltat rapid si era pe cale sa devina vitrina tuturor oportunitatilor pe care Rusia le-a ratat.

Deci, Putin a decis ca este mai bine sa arda aceasta tara din temelii decat sa permita un asemenea afront si risc politic la adresa puterii sale.

Socanta este atitudinea pasiva a rusilor, inclusiv a marii majoritati a celor care locuiesc in strainatate, deoarece multi dintre ei se distreaza in Occident, aparent insensibili la tragedia pe care propria lor tara o provoaca Ucrainei.

Asistam la o intreaga natiune, care, in ciuda culturii sale bogate si a contributiei incontestabile la victoria asupra fascismului in Al Doilea Razboi Mondial, se indreapta somnambula spre autodistrugere si spre o sinucidere colectiva. Nu este doar tragic de privit, dar este si un mare pericol pentru intreaga planeta.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: