Situatia din Nagorno-Karabah devine tot mai exploziva: 27 de persoane, inclusiv doi civili, au fost ucise – VIDEO

externe

Nagorno-Karabah, razboi, Armenia, Azerbaidjan, Rusia, Erevan, violente

Ombudsmanul pentru drepturile omului din Nagorno-Karabah, Geghan Stepanian, a declarat ca 27 de persoane, inclusiv doi civili, au fost ucise si alte peste 200 au fost ranite. Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Stepanyan, citat de publicatia britanica The Guardian, un copil s-a aflat printre cei ucisi, iar 11 copii ar fi fost raniti.

Pe de alta parte, in ciocnirile care au avut loc azi-noapte la Erevan, intre politie si manifestantii anti-guvernamentali, care acuza regimul de colaborare cu Rusia, 34 de oameni au fost raniti, 18 dintre ei fiind civili.

Administratia prezidentiala a Azerbaidjanului a declarat ca „operatiunea antiterorista”, asa cum numeste ea conflictul, va continua pana cand „formatiunile militare armene ilegale” se vor preda, iar guvernul separatist din Nagorno-Karabah va demisiona.

Nagorno-Karabah, o zona muntoasa din regiunea instabila a Caucazului de Sud, este recunoscuta la nivel international ca teritoriu azer. Insa o parte a acestuia este condusa de autoritatile separatiste armene, care sustin ca zona este patria lor ancestrala. Regiunea a fost in centrul a doua razboaie – ultimul in 2020 – de la caderea Uniunii Sovietice in 1991.

Biroul procurorului general din Azerbaidjan a declarat ca fortele armene au tras asupra orasului Shusha, un oras din Nagorno-Karabah aflat sub controlul Azerbaidjanului, folosind arme de calibru mare, ucigand un civil.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut Azerbaidjanului sa opreasca imediat operatiunea, afirmand ca aceasta agraveaza o situatie umanitara deja grava – o referire la o lunga blocada de facto a regiunii de catre Baku.

Armenia, care afirma ca fortele sale armate nu se afla in Karabah si ca situatia de la granita sa cu Azerbaidjanul este stabila, a solicitat ajutorul membrilor Consiliului de Securitate al ONU si interventia fortelor rusesti de mentinere a pacii de pe teren.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: