Situatia tancurilor rusesti pe frontul din Ucraina este proasta si se va inrautati: „Moscova ar putea ramane efectiv fara tancuri in Ucraina in 2025” – VIDEO

externe

tanc distrus, razboiul din ucraina

Un studiu francez recent si aprofundat al productiei si pierderilor de tancuri din Federatia Rusa a concluzionat ca nivelul pierderilor este de asa natura incat Moscova nu va mai putea desfasura operatiuni blindate majore in anii urmatori si ca armata sa ar putea ramane efectiv fara tancuri in Ucraina in 2025, relateaza Kyiv Post.

„Institut Action Resilience (IAR)”, cu sediul la Marsilia, a folosit imagini din satelit, surse rusesti publice, date de pe campurile de lupta si cercetari in arhivele comerciale rusesti pentru a elabora o estimare detaliata pe care a facut-o publica.

Concluzia IAR este ca rezervele de tancuri rusesti sunt mult mai mici decat ar vrea Kremlinul sa creada cei din afara, potrivit raportului.

Analistii occidentali sunt de acord ca orice ofensiva majora a Rusiei in Ucraina ar trebui sa se bazeze pe tactica sa conventionala de asalturi masive cu tancuri, dar raportul IAR sugereaza ca Rusia nu mai are aceasta optiune, iar situatia se inrautateste.

Cifrele IAR arata ca, de la inceputul razboiului, cele sapte instalatii principale de reparare si intretinere a tancurilor din Rusia au livrat pe teren 180-360 de tancuri de toate tipurile. Sanctiunile occidentale au pus capat efectiv capacitatilor Rusiei de a produce tancuri noi de orice tip si este folosita in prezent, fara exceptie, pentru a reconditiona vechile blindate sovietice.

Evaluarea institutului a fost ca Rusia detine inca un stoc substantial de tancuri mai vechi care pot fi reconditionate, probabil in jur de 6.000 de vehicule, ceea ce contrazice evaluarea altor grupuri de cercetare, cum ar fi GlobalFirepower, care a estimat stocurile totale ale Rusiei la 12.566 de vehicule.

Cu toate acestea, concluziile IAR au indicat ca un procent semnificativ din aceste presupuse rezerve de tancuri sunt simple carcase depozitate in camp deschis. Si mai grav este faptul ca lantul de productie de tancuri al Rusiei sufera de un urias blocaj, deoarece are doar sapte baze majore capabile sa instaleze sisteme moderne de comunicatii, optice si de aparare.

Potrivit raportului, intreaga industrie rusa livreaza in prezent doar 390 de tancuri pe an catre formatiunile de lupta. Acest lucru este in contrast puternic cu afirmatiile oficiale ale Moscovei, potrivit carora doar una dintre fabricile de tancuri din Rusia, Uralvagonzavod, produce 200 de tancuri pe luna si creste nivelul de productie.

Rapoartele ucrainene de pe campul de lupta tind sa confirme constatarile IAR si sa infirme bravura Kremlinului. Declaratiile publice ale surselor militare ucrainene au subliniat ca, din primavara, fortele rusesti au angajat rareori tancuri in lupta, iar atunci cand o fac nu sunt mai mult de cinci sau sase. Echipajele tancurilor rusesti evita sa se deplaseze in camp deschis, preferand sa se ascunda in spatele dealurilor si sa isi foloseasca vehiculele blindate ca platforme de foc indirect, spun sursele ucrainene.

Raportul IAR a afirmat ca vizoarele termice pentru observarea si tragerea pe timp de noapte sunt standard pe tancurile NATO inca din anii 1980.

Rusia sacrifica calitatea tancurilor de dragul mentinerii unui flux de vehicule de inlocuire. Studiul arata ca: „In timp ce [inainte de razboi] tancurile de lupta principale T-72B3 si T-80BVM au fost echipate cu vizoare vizuale si termice multicanal Sosna-U, modelele din noiembrie 2022 sunt acum echipate cu o veche generatie [din epoca sovietica] 1PN96MT-02 de vizoare cu o raza de actiune redusa la jumatate”.

Unitatile Fortelor Armate ale Ucrainei (AFU) au publicat imagini video de lupta cu unitati de tancuri si infanterie ucrainene care au efectuat asalturi pe timp de noapte asupra pozitiilor rusesti la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie din sectoarele Bahmut din est si Orihiv din sud. Potrivit acestor relatari, acestea au facut asalturile fara sa intalneasca tancuri rusesti care sa se opuna.

Estimarile privind pierderile de tancuri rusesti pana in prezent variaza dar, de fiecare data sunt mai mari decat inlocuirile livrate de industria rusa. Grupul independent de monitorizare Oryx, care foloseste in principal fotografii si inregistrari video din surse deschise, face o estimare conservatoare potrivit careia Rusia a pierdut cel putin 130 de tancuri in fiecare luna de la inceputul invaziei. La 16 septembrie, armata ucraineana si-a bazat propriile estimari privind pierderile rusesti, folosind in principal inregistrari video cu drone de lupta pe care nu le face publice, la aproape dublu fata de Oryx si raporteaza pierderi de 4.623 sau mai mult de 250 de tancuri pe luna.

In cazul in care fortele rusesti vor continua sa sufere pierderi de tancuri in ritmul ultimelor optsprezece luni, raportul IAR afirma ca, pana la inceputul anului 2025, numarul tancurilor rusesti de pe campul de lupta va scadea la aproximativ 500 de tancuri de toate tipurile, dintre care un sfert vor fi tancuri T-62 reconditionate, produse in anii 1960 sau la inceputul anilor 1970.

„Prin urmare, acest scenariu ar conduce Rusia la o incapacitate aproape totala de a desfasura mai mult de o brigada blindata intr-un teatru de operatiuni de frontiera, [cu precizarea] ca Rusia [nu ar putea] sa-si securizeze frontierele cu tarile baltice, Finlanda, Kazahstan si China”, se arata in raport.

In cazul in care o ofensiva ucraineana majora in lunile urmatoare ar avea rezultate similare cu cea obtinuta de fortele ucrainene in sectorul Harkov in octombrie 2022, „intreaga flota de tancuri [a armatei ruse active] [din Ucraina], toate modelele combinate, ar deveni o forta „simbolica” la sfarsitul anului 2023, cu o flota totala de mai putin de 250 de tancuri.”

Moscova ar fi atunci complet incapabila sa efectueze operatiuni blindate majore, iar unitatile sale de tancuri ar trebui sa opereze in grupuri mici de batalioane echipate cu un singur tip de tancuri, prevedea raportul.

Ultimul asalt de tancuri rusesti la scara relativ mare a fost incercarea sa esuata de a patrunde in fortificatiile ucrainene din jurul orasului Vuhledar din Donbas la inceputul anului 2023. Fortele armatei ucrainene au raportat distrugerea sau capturarea a sapte tipuri diferite de tancuri rusesti. Grupurile de asalt rusesti conduse de infanterie navala de elita au pierdut aproape toate tancurile, echivalentul a doua luni de productie de tancuri, intr-o saptamana de lupte, potrivit rapoartelor.

„Degradarea continua sub presiunea militara ucraineana are potentialul de a aduce fortele terestre rusesti la punctul de rupere”, a concluzionat raportul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: