politica

Situatie absurda in Guvern. MAE condamna, iar vicepremierul UDMR aplauda, declaratiile presedintelui Ungariei. Aceasta a anuntat ca ii reprezinta si maghiarii de peste granite

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei in Romania si i-a transmis preocuparea fata de declaratia postata vineri pe Facebook de presedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care isi asuma calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde acestia locuiesc, in interiorul sau in exteriorul granitelor Ungariei.

„MAE roman l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei in Romania si i-a transmis preocuparea partii romane fata de declaratia de mai sus, dupa cum urmeaza: astfel, in masura in care declaratiile Presedintelui Ungariei, aflata in vizita privata in Romania, se refera si la cetatenii romani de etnie maghiara, este de subliniat ca, potrivit dreptului international, un stat nu poate sa isi aroge drepturi de orice fel in raport cu cetatenii altui stat.

In plus, responsabilitatea primara pentru respectarea drepturilor identitare (etnice, culturale, religioase, lingvistice) ale cetatenilor romani de etnie maghiara revine Romaniei, ca stat de cetatenie, Ungaria, ca stat inrudit, avand cel mult un interes in consolidarea legaturilor culturale, astfel cum se arata atat in Raportul din 2001 al Comisiei de la Venetia privind tratamentul preferential acordat minoritatilor nationale de statul inrudit, cat si in Declaratia din 2001 a Inaltului Comisar pentru Minoritati Nationale al OSCE intitulata Suveranitate, responsabilitate si minoritati nationale”, se arata intr-o precizare transmisa de MAE.

Conform sursei citate, astfel de declaratii nu corespund standardelor europene in materie si nici spiritului Tratatului de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara (semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996) si Declaratiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptata la Budapesta, la 29 noiembrie 2002), in acest an fiind marcate doua decenii de la adoptarea acesteia.

„Romania ramane profund atasata dezideratului promovarii unei relatii pragmatice cu Ungaria in interesul nemijlocit al cetatenilor romani si ungari indiferent de etnie”, se subliniaza in comunicat.

MAE mai mentioneaza ca ambasadorul Ungariei la Bucuresti a folosit prilejul discutiei telefonice pentru a clarifica faptul ca elementele aparute in presa romana privind o eventuala participare a presedintelui Ungariei, cu ocazia vizitei, la o ceremonie de premiere a doi cetateni romani de etnie maghiara „nu corespund in niciun fel realitatii, partea romana luand nota de aceste precizari”.

Presedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a anuntat, vineri, ca s-a intalnit la Cluj-Napoca cu noul presedinte al Ungariei, Katalin Novak.

„Novak Katalin si-a preluat mandatul pe 10 mai, iar unul dintre primele sale drumuri au adus-o la Cluj-Napoca. Azi dimineata am avut ocazia de a discuta in amanunt temele care ne privesc pe toti”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook.

La randul sau, Katalyn Novak a postat un mesaj pe reteaua de socializare dupa intalnirea cu Kelemen Hunor.

„Astazi m-am intalnit cu Hunor Kelemen, presedinte al UDMR, vicepremier al Romaniei. Ca presedinte al Ungariei, consider ca este prioritatea mea sa-i reprezint pe toti maghiarii, deoarece nu conteaza pentru mine daca cineva traieste in interiorul sau in afara granitelor. Maghiarii sunt maghiari, punct”, se arata in postare.

Vicepremierul Kelemen Hunor sa intampinat-o la Cluj pe Katalyn Novak cu gura pana la urechi, imntr-o pozitie evident slugarnica, si nu a avut nicio reactie la declaratiile ei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Burkina Faso suspenda emisia posturilor de radio BBC Africa si VOA din cauza relatarilor privind uciderea a 223 de sateni de catre armata

Burkina Faso a suspendat timp de doua saptamani emisia BBC Africa si Voice of America…

9 ore ago

Flacara olimpica, preluata la Atena de presedintele Comitetului de organizare a JO de vara. Va calatori 12 zile la bordul velierului Belem pana la Marsilia

Jucatorul grec de polo pe apa Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung sir de purtatori de…

9 ore ago

Extremistul Ben-Gvir, ministrul israelian al securitatii nationale, ranit usor intr-un accident de masina

Ministrul israelian al securitatii nationale, extremistul Itamar Ben-Gvir, a fost transportat la spital dupa ce…

9 ore ago

Sustinatorii premierului spaniol Sanchez convoaca mitinguri, in timp ce liderii de stanga din strainatate il indeamna sa ramana in functie

Sustinatorii premierului spaniol Pedro Sanchez pregatesc mitinguri pentru a-l indemna sa ramana in functie, dupa…

9 ore ago

Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care…

10 ore ago