Slovacia inaspreste controalele la granita cu Ungaria, pe masura ce creste numarul de migranti

externe

Slovacia a decis miercuri sa impuna controale temporare la granita sa cu Ungaria din cauza numarului tot mai mare de migranti ilegali, dupa ce Polonia, Republica Ceha si Austria au introdus propriile controlae frontierele cu Slovacia, transmite Reuters.

Premierul Slovaciei a criticat „reactia in lant” a controalelor impuse marti de vecini si a spus ca o solutie europeana pentru a pazi frontierele externe ale Uniunii Europene ar fi o solutie mai buna.

Numarul de migranti care intra in Slovacia, provenind in mare parte din Orientul Mijlociu si Afganistan, a crescut de unsprezece ori pana la aproape 40.000 in acest an, arata datele guvernamentale.

Numai in septembrie, migratia ilegala in micuta tara central-europeana a fost la fel de mare ca in tot 2022.
Controalele Slovaciei la granita cu Ungaria vor incepe joi si vor dura 10 zile.

Cehia, Polonia si Austria au inceput miercuri controale temporare. Germania a introdus noi controale la granita cu Polonia si Republica Ceha saptamana trecuta. Toate fac parte din zona Schengen.

Politia de frontiera poloneza a spus ca trecerile vor fi posibile numai in locurile desemnate pentru masini, trenuri si pietoni.

„Valul de migratie a durat cateva saptamani”, a declarat Peter Ivanek, viceprimarul orasului slovac Skalite, aflat langa granita cu Polonia, unde au fost impuse controale.

Migratia ilegala a fost atat o sursa de intelegere, cat si de disputa in Europa Centrala – desi majoritatea migrantilor care sosesc se indreapta catre tarile mai bogate mai in vest, in special Germania – si ocupa un loc important in campaniile electorale din regiune.

Miercuri, tarile UE au incheiat un acord cu privire la modul de gestionare a imigratiei ilegale in perioadele de aflux masiv, un pas catre revizuirea regulilor blocului privind azilul si migratia anul viitor.

Surse diplomatice au declarat ca Polonia si Ungaria – care se opun gazduirii oricaror persoane care sosesc din Orientul Mijlociu si Africa – au votat impotriva acordului, in timp ce Austria, Republica Ceha si Slovacia s-au abtinut.

Prim-ministrul slovac Ludovit Odor, a rezistat anterior solicitarilor de a impune controale la frontiera. Votul a fost castigat de fostul premier Robert Fico, care incearca acum sa formeze un guvern, care adopta o linie dura in privinta imigratiei.

Odor a spus ca Slovacia a fost nevoita sa introduca controale dupa ce vecinii sai au facut acest lucru, citand alegerile viitoare din Polona de pe 15 octombrie printre factorii motivatori.

„Polonia este inainte de alegeri, apare o astfel de retorica, iar apoi Cehia reactioneaza si Austria la fel”, a spus Odor, adaugand ca Slovacia nu a vrut sa ramana ultima.

Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto, raspunzand masurilor slovace, a declarat ca UE este de vina. „Politica de la Bruxelles trimite o scrisoare de invitatie pentru migranti, ii atrage ca un magnet”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: