Slovacia isi inchide ultima centrala electrica pe carbune, a fost cea mai mare din Cehoslovacia. Intreaga energie electrica va proveni aproape in intregime din surse nucleare si regenerabile

pagina verde

Centrala Slovacia

Slovacia si-a programat initial eliminarea treptata a carbunelui pentru anul 2030, dar acum a accelerat acest lucru pana la jumatatea anului 2024, transmite Euronews.

Slovacia a oprit saptamana aceasta productia la ultima sa centrala electrica pe carbune. In prezent, energia electrica va proveni aproape in intregime din surse nucleare si regenerabile.

Centrala Vojany, situata in districtul Michalovce din estul Slovaciei, a fost inaugurata in 1966.

Slovenske elektrarne, compania care detine centrala, a anuntat ca toata electricitatea produsa in aceasta tara est-europeana nu va mai contine CO2 direct din iunie 2024.

Slovacia si-a programat initial eliminarea treptata a carbunelui pentru anul 2030, dar acum a accelerat acest lucru pana la jumatatea anului 2024, cand se va alatura Belgiei, Austriei, Suediei si Portugaliei ca tara fara carbune.

Centrala pe carbune de la Vojany mai are doua unitati de 110 MW fiecare si nu va mai produce nimic incepand din aceasta saptamana. Pana la sfarsitul lunii iunie, aceasta isi va inchide complet activitatea.

Operatorul Slovenske elektrarne a testat incineratoare de deseuri si biomasa, dar a ajuns la concluzia ca aceasta sursa alternativa de combustibil nu este fiabila si este insuficienta.

Lipsa combustibilului alternativ a fost, de asemenea, motivul care a stat la baza inchiderii centralei pe carbune de la Novaky la sfarsitul anului trecut.

Inchiderea centralei pe carbune a dus la scaderea rapida a numarului de atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale in acest oras, potrivit unui nou studiu.

Vojany, care, la momentul constructiei sale, a fost cea mai mare centrala electrica din fosta Cehoslovacie, se confrunta cu dificultati economice de mai multi ani.

Proprietarii spun ca acest lucru s-a datorat scaderii pe termen lung a preturilor la electricitate si costului ridicat al permiselor de C02 si al carbunelui.

Potrivit cotidianului slovac Dennikn, centrala nu a produs aproape deloc energie electrica in ultimii ani.

Proprietarul Vojany, Slovenske elektrarne, intentioneaza sa transforme centrala inchisa pentru solutii mai durabile.

Firma de utilitati spune ca va curata depozitul de deseuri din incinta si iazul de namol, astfel incat acestea sa nu mai reprezinte un risc pentru mediu.

Compania spera sa adapteze centrala pentru utilizari ecologice, cum ar fi un parc solar sau stocarea de baterii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: