Soc in Coreea de Nord: 0,13% dintre alegatori au votat impotriva candidatilor sprijiniti de dictatorul Kim Jong Un pentru consiliile municipale

externe

Coreea de Nord, alegeri, voturi contra, Kim Jong Un

Coreea de Nord a facut marti o mentiune rara cu privire la voturile disidente de la recentele alegeri, desi analistii au considerat ca este mai degraba o incercare de a prezenta o imagine a unei societati normale decat un semnal al unei cresteri semnificative a drepturilor in statul autoritar.

Nordul izolat are una dintre cele mai puternic controlate societati din lume, liderul Kim Jong Un fiind acuzat ca foloseste un sistem de clientelism si represiune pentru a-si pastra puterea absoluta. Raportand rezultatele alegerilor de duminica pentru alegerea deputatilor in adunarile populare regionale, mass-media de stat din Nord a declarat ca 0,09% si 0,13% au votat impotriva candidatilor selectati pentru consiliile provinciale si, respectiv, municipale.

„Dintre alegatorii care au participat la scrutin, 99,91% au votat pentru candidatii pentru deputati in adunarile populare provinciale…. (si) 99,87 la suta au votat pentru candidatii pentru deputati in adunarile populare ale oraselor si judetelor”, a declarat agentia de presa de stat KCNA, citata de Reuters.

Parlamentul si consiliile regionale din Coreea de Nord sunt dominate total de membrii Partidului Muncitorilor, aflat la putere, alegerile lor inregistrand de obicei o prezenta la vot de peste 99%.

Alegerile din aceasta luna marcheaza prima data cand Coreea de Nord face referire la voturile disidente in scrutinele locale din anii 1960 incoace, a declarat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Unificarii care se ocupa de relatiile cu Nordul. Desfasurate o data la patru ani, ultimele alegeri regionale au fost, de asemenea, primele scrutine de cand Coreea de Nord si-a revizuit legea electorala in august pentru a permite candidatii multipli. „Reprezentarea unei societati mai democratice, in special in comparatie cu Coreea de Sud si SUA, are ca scop consolidarea legitimitatii si autenticitatii regimului pe scena mondiala”, a declarat intr-un raport think tank-ul Asia Pacific Foundation of Canada.

O fotografie difuzata de mass-media de stat il arata pe Kim Jong Un votand, stand in fata a doua urne – una verde pentru aprobare, iar cealalta rosie pentru dezacord.”Votul secret va ramane probabil un deziderat, deoarece urnele vor continua sa fie monitorizate in mod vizibil”, se arata in raport, adaugandu-se ca procesul de selectie a candidatilor va ramane strans controlat de Pyongyang. Prezenta la vot a scazut usor la 99,63%, de la 99,98% in urma cu patru ani, un semn despre care analistii spun ca ar putea indica o slabire minora a controlului statului intr-o tara in care votul este considerat obligatoriu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: