Soferul roman care a impresionat presa germana: „A fi roman este un JOB”

news

„Viktor Talic”, asa a cerut sa fie numit in articol, este un sofer din Satu Mare care in ultimii zece ani a cutreierat toata Europa, transportand marfuri si persoane. Unul dintre reporterii publicatiei germane „Der Spiegel” spune ca prin calatoriile sale, satmareanul nostru surprinde o parte din „Sufletul Europei”.

Talic are 34 de ani si este din Satu Mare. Jurnalistul german spune ca Talic este un „erou al economiei de piata”, si intr-un fel un „erou pentru Europa”. Ziaristul s-a imbarcat alaturi de opt romani, care au pornit la drum departe in Portugalia si a redat experientele traite pe parcursul celor aproximativ 4.000 de kilometri.

Jurnalistul scrie in articolul sau ca Talic nu este un simplu sofer ci si omul care livreaza colete, curier de bani si uneori contrabandist. Printre bagajele soferului din Satu Mare se afla si 50 de sticle de apa minerala romaneasca, pachet comandat de un roman din Lisabona caruia nu-i place apa din capitala Portugaliei. Pe acesta Talic il taxeaza cu 2 euro/kilogram, scrie „Der Spiegel”.

Calatoria lui Talic a inceput la Satu Mare, orasul sau natal. Parcurge cei aproximativ 4.000 de kilometri pe o ruta binecunoscuta, batuta de mai bine 10 ani de catre Talic. Acesta evita Italia, unde de multe ori carabinierii obisnuiesc sa confiste masinile romanilor pentru cele mai mici nereguli. Destinatia finala a calatoriei este Portimao din Portugalia, localitatea in care lucreaza mama lui Talic. Cursa dureaza de obicei 50 de ore, timp in care Talic face pauze scurte pentru a alimenta, pentru ca oamenii sa manance, si doarme aproximativ trei ore pe zi.

Jurnalistul noteaza ca seful lui Talic s-a aratat suparat la plecarea din Satu Mare, de faptul ca soferul a luat din nou mai multe bagaje decat este permis. Pentru a accepta mai multe bagaje, Viktor i-a cerut fiecarui pasager sa ia cate doua cartuse de tigari. Atata au voie sa transporte legal in Uniunea Europeana. Tigarile provind din Ucraina, unde un pachet costa putin peste 1 euro. Marfa ajunge in sudul Frantei, acolo unde un pachet de tigari costa 6-7 euro.

Potrivit jurnalistului, aproximativ la un kilometru de vama, pe teritoriul Ungariei, microbuzele cu romani sunt oprite de catre un politist, caruia soferul ii da o suma de bani. Asta pentru a nu-i fi controlate bagajele.

Calatoria a continuat fara probleme prin Austria, iar spre seara se pregateau sa intre in Germania. Potrivit lui Talic, spre deosebire de Ungaria, politistii nemti nu pot fi mituiti. Nu-i caracterizeaza ca fiind rai sau oameni care cauta sa creeze probleme ci mai degraga „sunt corecti. Enervant de corecti”. Acesta este si motivul pentru care soferii romani de microbuze aleg sa mearga noaptea prin Germania, atunci cand numerele de inmatriculare sunt mai greu de vazut sau in week-end-uri, cand este mai putina politie pe autostrazi.

In Franta, Talic evita autostrazile deoarece acestea sunt prea scumpe. Jurnalistul german scrie in articolul sau ca Franta este tara in care soferii romani nu intampina niciodata probleme. Este destul sa le spuna politistilor ca nu au nicio treaba in Franta si ca se indreapta spre Spania. Nici in Spania soferii romani nu au probleme cu oamenii legii. Odata intrat in Spania, Talic incepe sa sune la telefon, iar cei care asteapta pachete stiu astfel ca soferul se apropie.

Inainte de a porni din nou spre Romania, Talic ia o pauza de aproximativ 10 ore in Portugalia.

„Der Spiegel” scrie ca Viktor Talic a abandona scoala la 14 ani, dupa ce tatal sau a murit intr-un accident pe cand lucra in padure. Astfel, a fost nevoit sa ia drujba si sa munceasca pentru a-si intretine familia. Apoi, la varsta de 18 ani a plecat sa munceasca in Portugalia. Mai tarziu s-a facut sofer si bate necontenit drumurile batranului continent.
Intrebat ce inseamna sa fii roman in Europa, Talic spune „sa fii roman in Europa nu tine de nationalitate. Sa fii roman este un job”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: