externe

Soldat ucrainean din prima linie: „Ar fi o grozavie sa se ajunga la incetarea focului prin cedarea de teritorii. De asta ma tem cel mai mult”

Trupele rusesti au intrat la periferia orasului ucrainean Severodonetk, a declarat luni un guvernator regional, descriind luptele ca fiind „foarte aprige” intr-un oras care a devenit un obiectiv-cheie pentru ofensiva Moscovei in Donbas, informeaza Reuters.

Bombardamentele au ucis doi civili si au ranit alti cinci, in timp ce trupele rusesti au avansat spre marginea zonelor de sud-est si nord-est ale orasului, a declarat guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai. citeste mai departe

Bombardamentele neincetate au fortat fortele ucrainene sa apere ruinele din Severodonetk, dar refuzul acestora de a se retrage a incetinit ofensiva masiva a Rusiei in regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Fortele ucrainene din Donbas au declarat ca au fost in defensiva toata ziua de duminica. Fortele rusesti au tras asupra a 46 de comunitati din regiunile Donetk si Luhansk, ucigand cel putin trei civili, ranind alti doi sau distrugand sau deteriorand 62 de cladiri civile.

Bombardamentele rusesti au continuat si duminica in mai multe regiuni, cum ar fi in Novy Buh, in Mykolaiv si Sumy.

Un soldat ucrainean aflat in patrulare in transee in apropierea orasului Bakhmut, la sud-vest de Sievierodonetsk, a vorbit despre o teama persistenta ca guvernul sau ar putea fi atras in negocierea unui sfarsit al conflictului care ar duce la pierderea de teritorii de catre Ucraina.

„Stiti acum de ce ma tem cel mai mult, acum ca luptele sunt atat de intense, atat de dure?”, a spus  Dmytro, un fost profesor de limba engleza, pentru televiziunea Reuters. „Ca ni se va spune: Gata, opriti-va, avem o incetare a focului”.

„Un acord negociat poate avea loc doar in termenii ucraineni si in prezent, daca s-ar intampla, ar fi o grozavie”, a spus el, adaugand ca o astfel de miscare ar putea pune capat carierei lui Zelenski.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodonetk, cel mai mare oras din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus intreaga infrastructura critica, in timp ce armata ucraineana anunta ca a inceput sa recastige teren in zona sudica Herson, potrivit DPA si AFP.

„90% din case sunt avariate. Peste doua treimi din spatiul locativ este complet distrus”, a declarat Zelenski in mesajul sau video cotidian, din noaptea de duminica spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra orasului, adauga el, mentionand ca armata rusa incearca cu disperare sa cucereasca Severodonetk. „Si nu le pasa cate de multe vieti vor trebui sa plateasca pentru aceasta incercare”.

„Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forte prea mari au fost concentrate in Donbasul nostru. Ei s-au pregatit foarte mult pentru o ofensiva acolo. Consider simbolic faptul ca armata rusa si-a inceput tentativa de a cuceri Severodontetk intrand la inceput in hotelul ‘Mir’ (‘Pacea’). Pacea este intr-adevar prima tinta a Rusiei. Dupa ce ne-au luat-o in 2014, ocupantii vor sa ne ia si restul. De fapt, vor sa ne ia totul si sa nu ne lase nimic: libertatea, casele, vietile”, a afirmat Volodimir Zelenski in mesajul sau, citat de agentia de presa ucraineana Unian.

Agresorii voiau sa-si ridice drapelul pe cladirea administratiei din Severodonetk, care se afla pe Bulevardul Prieteniei Natiunilor, afirma Zelenski, remarcand: „Cat de amar suna astazi aceasta denumire”.

Ucraina face tot posibilul pentru a face fata acestei ofensive, a subliniat in acelasi timp presedintele ucrainean. „Nu a fost zi in care sa nu fi incercat sa gasim mai multe arme, arme mai moderne pentru a ne apara pamantul, pentru a ne apara poporul”, spune el.

Severodonetk este tinta atacurilor de luni de zile. Acest oras este considerat ultimul punct aflat inca sub controlul armatei ucrainene in regiunea Lugansk, noteaza DPA.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

2 ore ago

„Cel mai mare ochi de pe cer”: Marea Britanie a inceput lucrarile la cel mai mare telescop din lume, acesta va putea cauta planete locuibile – Video

Marea Britanie este pregatita sa construiasca cel mai mare telescop optic terestru din lume: Extremely…

17 minute ago

Un val de „caldura imposibila” a lovit Filipine in aprilie. Oamenii de stiinta avertizeaza ca urmeaza si mai rau

Valul de caldura record care a parjolit Filipinele in aprilie ar fi fost imposibil fara…

3 minute ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

4 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

2 ore ago