Sondaj INSCOP: Numarul romanilor care isi doresc un presedinte de dreapta este mult mai mare decat al celor care vor un presedinte de stanga

politica

Palatul Cotroceni

Mai mult de jumatate dintre romani ar prefera un independent la Presedintie in detrimentul candidatului unui partid politic, iar un procent similar ar opta pentru un presedinte de dreapta, in timp ce putin peste 20% ar prefera unul de stanga, indica un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Tot peste 50% prefera un barbat ca presedinte, varianta unei femei la Cotroceni fiind aleasa de 31% dintre cei chestionati. In ceea ce priveste varsta viitorului presedinte, procentele sunt apropiate. Acelasi sondaj mai releva ca, dintre votantii PSD, aproape o treime il considera pe Marcel Ciolacu cel mai potrivit candidat la Presedintie al partidului, urmat de Mircea Geoana si de Victor Ponta.

Dintre votantii PNL, 15,1% il indica drept candidatul cel mai potrivit din partea formatiunii pe Nicolae Ciuca, urmat de Emil Boc si de Mircea Geoana, care sunt la egalitate. Peste jumatate dintre votantii AUR, il considera pe George Simion candidatul cel mai potrivit pentru Cotroceni, iar 17,8% opteaza pentru o candidatura a Dianei Sosoaca.

In cazul votantilor Aliantei Dreapta Unita, 21,2% considera ca cel mai potrivit candidat la Presedintie ar fi liderul USR Catalin Drula, acesta fiind urmat de Mircea Geoana, Dan Barna, Ludovic Orban, Laura Codruta Kovesi. Mircea Geoana este indicat ca prezidentiabil si de votanti ai PSD, si de votanti ai PNL, precum si de unii dintre cei ai Aliantei Dreapta Unita, in toate cele trei cazuri fiind a doua optiune..

Intrebati pentru ce fel de presedinte ar opta intre un independent si un membru al unui partid politic, 55% dintre cei chestionati spun ca ar alege un independent, 36.1% un membru al unui partid politic, iar 9% nu stiu sau nu raspund.

Isi exprima preferinta pentru un candidat independent politic mai ales: femeile, gulerele gri, locuitorii din urban, cei cu un venit mai redus. Barbatii, persoanele cu educatie primara, cei inactivi potential activi, locuitorii din regiunile sudice ar prefera cel mai mult un membru al unui partid politic pentru functia prezidentiala.

De stanga versus de dreapta

50.4% dintre cei chestionati spun ca ar prefera un presedinte de dreapta, 20.7% unul de stanga, iar 28.9% nu stiu sau nu raspund.

Votantii Aliantei Dreapta Unita, ai PNL si ai AUR, barbatii, cei inactivi potential activi, gulerele albastre, locuitorii din Bucuresti isi exprima preferinta pentru un presedinte de dreapta intr-o proportie mai mare decat media. Ar prefera mai degraba un presedinte de stanga mai ales: votantii PSD, persoanele peste 60 de ani.

Mai tanar versus mai cu experienta

46.8% dintre romani ar prefera un presedinte mai tanar, chiar daca nu are suficienta experienta, iar 48.9% un presedinte mai cu experienta, chiar daca este mai varstnic. Ponderea non-raspunsurilor este de 8.2%.

Isi exprima preferinta pentru un presedinte mai tanar in special: votantii Aliantei Dreapta Unita si ai AUR, persoanele cu varsta sub 45 de ani, cei cu educatie medie sau superioara, angajatii la privat. Votantii PSD si ai PNL, persoanele cu varsta peste 45 de ani, inactivii pasivi ar prefera intr-o proportie mai mare decat media un presedinte mai cu experienta, chiar daca este mai varstnic.

Barbat versus femeie

53.8% dintre participantii la sondaj spun ca ar prefera un presedinte care sa fie barbat, iar 31% un presedinte femeie. 15.2% nu stiu sau nu raspund.

Votantii PSD, ai PNL si ai AUR, barbatii, cei cu varsta peste 60 de ani, inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic, angajatii la stat isi exprima preferinta pentru un presedinte barbat intr-o proportie mai mare decat celelalte categorii de populatie. Ar prefera un presedinte femeie mai ales: femeile, persoanele cu varsta sub 30 de ani, cei inactivi potential activi.

Candidat presedintie din partea PSD (intrebare deschisa adresata votantilor doar PSD)

Intrebati care cred ca ar fi cel mai potrivit candidat pentru functia de presedinte al Romaniei din partea PSD, 32.3% dintre votantii Partidului Social Democrat il indica spontan pe Marcel Ciolacu, 18.8% pe Mircea Geoana, 9.8% pe Victor Ponta, 4.9% pe Gabriela Firea, iar 3.9% altul. 29.1% dintre votantii PSD nu stiu sau nu pot aprecia, iar 1.2% nu raspund.

Candidat presedintie din partea PNL (intrebare deschisa adresata votantilor doar PNL)

15.1% dintre votantii PNL indica spontan drept candidatul cel mai potrivit din partea PNL pe Nicolae Ciuca, 7.7% pe Emil Boc, 7.7% pe Mircea Geoana, 1.5% pe Ilie Bolojan, 0.4% pe Rares Bogdan, iar 10% altul. 56.9% dintre votantii liberali nu stiu sau nu pot aprecia, iar 0.7% nu raspund.

Candidat presedintie din partea AUR (intrebare deschisa adresata votantilor doar AUR)

53.6%% din votantii AUR indica spontan drept candidatul cel mai potrivit al formatiunii pe George Simion, 17.9% pe Diana Sosoaca, 0.3% pe Claudiu Tarziu, iar 3.2% altul. 25% dintre votantii AUR nu stiu sau nu pot aprecia.

Candidat presedintie din partea ADU (intrebare deschisa adresata doar votantilor ADU)

21.2% din votantii Aliantei Dreapta Unita indica spontan drept candidatul cel mai potrivit pe Catalin Drula, 8.2% pe Mircea Geoana, 5.4% pe Dan Barna, 4.1% pe Ludovic Orban, 3.4% Laura Codruta Kovesi, 0.2% Eugen Tomac, iar 11.8% altul. 45.8% dintre votantii Aliantei Dreapta Unita nu stiu sau nu pot aprecia.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste.

Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3 %, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: