Sondaj: Marea majoritate a austriecilor se opun aderarii la NATO

externe

O majoritate clara a austriecilor este in favoarea unei politici de securitate mai intense a UE, dar respinge aderarea la NATO, potrivit unui sondaj recent realizat de Societatea austriaca pentru politica europeana (OGfE), scrie Euractiv.

Daca in Austria ar avea loc astazi un referendum privind aderarea la NATO,  sase din zece respondenti s-ar opune, iar doi din zece ar fi in favoarea acestuia, arata sondajul.

In ceea ce priveste apartenenta la UE, insa, 68% dintre respondenti s-au declarat favorabili, potrivit celor 1.000 de persoane care au participat la sondaj in perioada 11-13 aprilie.

„Scepticismul si incertitudinea sunt in crestere, dar sprijinul fundamental pentru apartenenta la UE este de necontestat in Austria, mai ales in vremuri de criza”, a declarat secretarul general al OGfE, Paul Schmidt, potrivit APA.

„Populatia spune da unei cooperari europene mai puternice in domeniul securitatii si apararii, in timp ce aderarea la NATO este respinsa cu fermitate”, a adaugat el.

In ultimii trei ani, opinia cu privire la chestiunea aderarii la NATO a ramas mai mult sau mai putin constanta – in pofida atacului rusesc asupra Ucrainei.

Potrivit aceluiasi sondaj, doi din trei respondenti sustin intensificarea cooperarii intre statele membre ale UE in materie de politica de securitate si aparare, in timp ce 20% se opun acestei idei, iar 13% nu si-au exprimat nicio opinie in aceasta privinta.

Aproximativ jumatate dintre respondenti considera ca este „foarte important” sau „destul de important” ca UE si statele sale membre sa continue sa sprijine Ucraina in lupta sa impotriva atacului rusesc.

„In orice caz, apartenenta la UE nu este vazuta ca o contradictie cu neutralitatea, iar o Europa mai puternica si independenta in lume este sustinuta in mod fundamental”, a declarat Schmidt.

In Austria, dezbaterea privind neutralitatea a fost relansata in februarie, dupa ce nouazeci de experti si personalitati publice au cerut, intr-o scrisoare deschisa, o reorientare a politicii de securitate austriece, criticand faptul ca tara ramane in afara conflictelor militare la un an de la invazia Rusiei in Ucraina.

Scrisoarea a calificat drept „anacronica” actuala pozitie austriaca in materie de securitate si prevederile sale constitutionale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: