Sondaje negre pentru Kremlin. Sprijinul rusilor pentru razboi se prabuseste pe masura ce conflictul intra in al treilea an

externe

Kremlin

Sprijinul in Rusia pentru razboiul declansat de Vladimir Putin s-a prabusit cu un sfert in ultimele 12 luni, pe fondul cresterii nemultumirii in randul populatiei cu privire la mobilizarea iminenta, potrivit unui sondaj realizat de un institutor de sondaje rus independent, relateaza Newsweek.

Rezultatele oficiale ale sondajelor de stat din Rusia arata ca raspunsurile la intrebarea privind sprijinul pentru razboi reprezinta sentimentele populatiei. Cu toate acestea, grupul de cercetare Chronicles, fondat de Aleksei Miniailo, un politician rus de opozitie, si o echipa de sociologi, afirma ca acest lucru nu este adevarat. Acesta adauga ca oamenii raspund „da” nu doar dintr-un sprijin autentic, ci si in semn de loialitate sau de teama represiunilor.

Pe fondul unei represiuni a disidentei de la inceputul invaziei lui Putin in Ucraina, in februarie 2022, Chronicles spune ca sondajele sale iau in considerare raspunsurile la o serie de intrebari si ofera astfel o imagine mai precisa a parerilor opiniei publice despre razboi.

Sondajul realizat de Chronicles in randul a 1.602 respondenti intre 23 si 29 ianuarie a fost publicat sambata, cu ocazia celei de-a doua aniversari a razboiului. Acesta a constatat ca sprijinul „consistent” pentru razboi a scazut in ultimele 12 luni, de la 22 la suta in februarie 2023 la 17 la suta in prezent.

Sustinatorii „consecventi” ai razboiului sunt cei care si-au exprimat simultan sprijinul pentru invazie, nu au dorit retragerea trupelor din Ucraina fara ca obiectivele de razboi ale Kremlinului sa fie atinse si cred ca prioritatea bugetara ar trebui sa fie fortele armate.

Numarul de sustinatori „consecventi” ai pacii – adica cei care nu sustin razboiul, doresc retragerea trupelor si spun ca cheltuielile sociale, nu cele militare, ar trebui sa fie prioritatea bugetara a Kremlinului – a ramas aproximativ acelasi in ultimul an, la 19% in prezent, fata de 20% in februarie 2023. Sondajul a avut o marja de eroare de 2,44%.

Dupa doi ani de pierderi grele de militari, (numarul victimelor a ajuns la 409.010, potrivit Kievului), se pare ca Putin ar urma sa anunte un nou val de mobilizare dupa alegeri, incepand cu 15 martie. Este de asteptat ca el sa isi pastreze puterea.

Sambata, politia rusa a retinut cel putin patru persoane la un protest saptamanal in fata Kremlinului, organizat de sotiile soldatilor mobilizati, care cereau ca barbatii lor sa se intoarca acasa.

Sondajul Chronicles a constatat ca exista opozitie in randul rusilor fata de o noua mobilizare. Doar 17 la suta au sustinut aceasta miscare, iar 29 la suta s-au opus unui proiect si considera ca cei deja mobilizati ar trebui sa se intoarca acasa. Douazeci si sase la suta au sustinut status quo-ul.

„Acesta este un semn al faptului ca oamenii sunt obositi de razboi si sunt constienti ca a merge acolo nu este un lucru bun”, a declarat Miniailo pentru Newsweek.

Sondajul i-a intrebat, de asemenea, pe oameni ce se asteapta sa se intample dupa alegeri daca Putin va castiga si ce isi doresc sa se intample.

Daca Putin va castiga, 72% dintre rusi au anticipat ca Kremlinul va cheltui mai mult pentru fortele armate, insa doar 49% doresc acest lucru.

De asemenea, 83 la suta dintre respondenti doresc ca guvernul sa se concentreze asupra problemelor sociale si economice, 58 la suta doresc un armistitiu cu Kievul si 51 la suta doresc restabilirea legaturilor cu Occidentul.

„Am constatat un decalaj foarte mare intre ceea ce doresc rusii si ceea ce asteapta de la Putin”, a declarat Miniailo. „Acesta va fi si mai mare cand vor vedea ce face Putin in realitate, deoarece mai mult de 50 la suta dintre rusi se asteapta ca Putin sa-si indrepte atentia in primul rand spre rezolvarea problemelor interne ale Rusiei in societate si economie”, a adaugat el, „dar nu va face acest lucru”, a mai spus el.

„Este foarte putin probabil ca el sa castige razboiul si, de asemenea, mai mult de jumatate dintre rusi se asteapta ca el sa castige razboiul in decurs de un an”, a spus Miniailo, „asa ca oamenii vor fi si mai dezamagiti. Acest lucru ar putea semnala o fereastra pentru o anumita schimbare in interiorul Rusiei, care este, in opinia mea, singura cale pentru securitatea in Europa”, a incheiat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: