„Spaima nucleara de la sfarsitul anului 2022.” SUA si aliatii sai raman vigilenti

externe

Conform CNN, care a stat de vorba cu doi oficiali din administratia Biden, aceasta a fost ingrijorata ca Rusia ar putea folosi o arma nucleara tactica in Ucraina la sfarsitul anului 2022, astfel ca SUA au inceput sa se pregateasca „riguros” pentru un asemenea scenariu, care nu este exclus sa reapara ca posibilitate. Administratia Biden a ajuns la aceasta evaluare surprinzatoare dupa o serie de evolutii, analize si noi informatii importante, extrem de sensibile. Teama administratiei, a spus un oficial de rang inalt al administratiei, „nu a fost doar ipotetica – s-a bazat si pe unele informatii pe care le-am cules”.

Planurile de contingenta au inceput sa fie elaborate la un nivel fara precedent dupa ce membri de rang inalt ai administratiei Biden au devenit din ce in ce mai alarmati de situatie.

„Trebuia sa planificam astfel incat sa fim in cea mai buna pozitie posibila in cazul in care acest eveniment –  care nu mai este de neconceput – ar fi avut loc”, a declarat acelasi inalt oficial al administratiei SUA.

Daca s-ar intampla o astfel de lovitura in Ucraina, ar fi primul atac nuclear de cand SUA au lansat bombe atomice asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, cu aproape optzeci de ani in urma.

„Asta ne arata conflictul, asa ca am crezut si cred ca este dreptul nostru sa ne pregatim cu rigurozitate si sa facem tot ce este posibil pentru a evita ca acest lucru sa se intample”, a spus pentru CNN un alt oficial de rang inalt al administratiei.

„Nu cred ca multi dintre noi, cand ne-am inceput activitatea, ne asteptam sa petrecem mult timp pregatindu-ne pentru un scenariu care, in urma cu cativa ani, se credea ca apartine unei epoci trecute”, a adaugat oficialul.

In aceasta perioada, de la sfarsitul verii pana in toamna anului 2022, Consiliul National de Securitate a convocat o serie de reuniuni pentru a pune la punct planuri de urgenta „in cazul in care fie exista un indiciu foarte clar ca erau pe cale sa faca ceva, sa atace cu o arma nucleara, fie daca pur si simplu o faceau – cum am raspunde, cum am incerca sa prevenim sau sa descurajam acest lucru”, a spus una dintre sursele CNN.

„Momentul Herson” de la sfarsitul verii 2022

Sfarsitul verii anului 2022 se dovedea a fi o perioada devastatoare pentru fortele rusesti din Ucraina. Fortele ucrainene inaintau spre Hersonul ocupat de rusi, in sud. Orasul fusese cea mai mare prada a Rusiei de la invazie. Acum, era in pericol de a fi pierdut in urma contraofensivei ucrainene. In mod crucial, pe masura ce fortele ucrainene avansau, intregi unitati rusesti erau in pericol de a fi incercuite. Opinia in interiorul administratiei era ca o astfel de pierdere catastrofala ar putea fi un „potential declansator” pentru utilizarea armelor nucleare.

„In Herson, in acel moment, existau tot mai multe semne ca liniile rusesti s-ar putea prabusi. Zeci de mii de soldati rusi erau potential vulnerabili”, a explicat una din surse.

Rusia pierdea teren in interiorul teritoriului suveran ucrainean, nu in interiorul Rusiei. Dar oficialii americani erau ingrijorati de faptul ca presedintele rus Vladimir Putin vedea lucrurile altfel. El spusese poporului rus ca Herson facea acum parte din Rusia insasi si, astfel, ar putea percepe o pierdere devastatoare acolo ca pe o amenintare directa la adresa sa si a statului rus.

„Evaluarea noastra era de ceva timp ca unul dintre scenariile in care s-ar fi avut in vedere utilizarea armelor nucleare (includea) lucruri precum amenintari existentiale la adresa statului rus, amenintari directe la adresa teritoriului rus”, a declarat un oficial de rang inalt al administratiei.

Intr-o astfel de evaluare, Rusia ar putea vedea un atac nuclear tactic ca pe un mijloc de descurajare impotriva pierderilor suplimentare de teritoriu detinut de Rusia in Ucraina, precum si impotriva oricarui potential atac asupra Rusiei insasi, a explicat sursa.

Steagul fals al rusilor

In acelasi timp, masinaria de propaganda a Rusiei a pus in circulatie o noua poveste cu steag fals despre o bomba murdara ucraineana, despre care oficialii americani se temeau ca ar putea fi destinata sa acopere un atac nuclear rusesc.

In octombrie 2022, ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a dat o serie de telefoane oficialilor din domeniul apararii din SUA, Marea Britanie, Franta si Turcia, spunandu-le ca Kremlinul era „preocupat de posibile provocari din partea Kievului care implica utilizarea unei bombe murdare”.

Oficialii americani si alti oficiali occidentali au respins avertismentele rusesti. Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU a transmis o scrisoare direct la Natiunile Unite in care detalia aceeasi presupusa amenintare. Oficialii rusi au afirmat ca Ucraina ar construi si ar detona o bomba murdara impotriva fortelor rusesti si apoi ar da vina pe Rusia pentru atac.

SUA intercepteaza comunicatiile ofiterilor rusi

Oficialii americani au respins avertismentele rusesti, dar s-au temut de motivatia din spatele lor. „Mesajele publice rusesti au venit din senin cu privire la potentialul ca Ucraina sa foloseasca o bomba murdara, pe care noi am vazut ca nu se bazeaza pe realitate”, a spus un oficial de rang inalt al administratiei.

Mai ingrijorator pentru acest oficial a fost faptul ca rusii insisi ar fi spus aceste lucruri „fie ca un pretext pentru a face ceva nebunesc, fie ca o acoperire pentru ceva ce ei insisi cautau sa faca. Asa ca a fost destul de alarmant”, a comentat oficialul.

Dar a mai existat o piesa care a ridicat aceste ingrijorari la un nou nivel. Agentiile de spionaj occidentale primisera informatii potrivit carora existau acum comunicari intre oficialii rusi, care discutau in mod explicit despre un atac nuclear. Existau „indicii pe care le preluam prin alte mijloace ca acesta era cel putin un lucru pe care il discutau nivelurile inferioare ale sistemului rusesc”, a declarat oficialul de rang inalt al administratiei SUA.

Accesul SUA la comunicatiile interne rusesti se dovedise capabil si inainte. In perioada premergatoare invaziei din Ucraina, SUA au interceptat comandanti militari rusi care discutau despre pregatirile pentru invazie, comunicari care au facut parte din evaluarea serviciilor de informatii americane, care s-a dovedit ulterior ca fiind exacta, potrivit careia invazia era iminenta.

„Nu este niciodata o evaluare transanta, in alb si negru”, a subliniat oficialul. „Dar nivelul de risc parea sa creasca, dincolo de unde fusese in orice alt moment”, a completat el.

Armele nucleare tactice, mai greu de observat

In niciun moment SUA nu au detectat informatii care sa indice ca Rusia lua masuri pentru a-si mobiliza fortele nucleare pentru a efectua un astfel de atac. „In mod evident, am acordat o mare prioritate monitorizarii si am avut o anumita capacitate, cel putin, de a urmari astfel de miscari ale fortelor sale nucleare”, a spus acest inalt oficial al administratiei. „Si in niciun moment nu am vazut vreun indiciu al tipurilor de pasi pe care ne-am fi asteptat sa ii faca, daca ar fi mers pe calea utilizarii armelor nucleare”, a completat el.

Cu toate acestea, oficialii americani nu au fost siguri ca vor sti daca Rusia deplaseaza arme nucleare tactice la fata locului. Spre deosebire de armele nucleare strategice, capabile sa distruga orase intregi, armele nucleare tactice sau de camp de lupta sunt suficient de mici pentru a fi mutate discret si ar putea fi lansate din sisteme conventionale deja desfasurate pe campul de lupta ucrainean.

„Daca ceea ce aveau de gand sa faca era sa foloseasca o arma nucleara tactica, in special o arma nucleara tactica cu randament foarte scazut, si daca aveau de gand sa foloseasca doar una sau cateva nu era suta la suta clar pentru noi ca am fi stiut neaparat”, a punctat acest inalt oficial al administratiei.

Ingrijorari comunicate direct rusilor

Mai multi oficiali de rang inalt ai administratiei au participat la o informare urgenta. Secretarul de stat Antony Blinken a comunicat ingrijorarile SUA „foarte direct” ministrului rus de externe Serghei Lavrov, potrivit unor inalti oficiali ai administratiei.

Presedintele sefului Statului Major interarme, generalul Mark Milley, l-a sunat pe omologul sau rus, generalul Valeri Gherasimov, seful Statului Major al Fortelor Armate ruse.

Potrivit unui oficial american de rang inalt, presedintele Joe Biden l-a trimis pe directorul CIA, Bill Burns, in Turcia, sa vorbeasca cu Serghei Nariskin, seful serviciului de informatii externe al Rusiei, pentru a-i transmite ingrijorarea SUA cu privire la desfasurarea unui atac nuclear si pentru a evalua intentiile Rusiei.

De asemenea, SUA au colaborat indeaproape cu aliatii lor atat pentru a elabora planuri de urgenta in cazul unui atac nuclear rusesc, cat si pentru a comunica avertismente partii ruse cu privire la consecintele unui astfel de atac.

„Am purtat o serie de conversatii discrete cu principalii aliati pentru a trece in revista modul nostru de gandire”, a declarat sursa CNN. „Acesta este un semn distinctiv al intregii noastre abordari – faptul ca suntem mai buni si mai puternici facand aceste lucruri atunci cand suntem total aliniati cu aliatii nostri”, a punctat oficialul.

Presiuni asupra „nealiatilor”

In plus, SUA au incercat sa obtina ajutorul celor cu care nu sunt aliati, in special China si India, pentru a descuraja Rusia de la un astfel de atac.

„Unul dintre lucrurile pe care le-am facut nu a fost doar sa le transmitem mesaje directe, ci sa le indemnam cu tarie, sa facem presiuni, sa incurajam alte tari, la care ar putea fi mai atenti, sa faca acelasi lucru”, a explicat un al doilea oficial al administratiei SUA.

Oficialii americani spun ca actiunile de apropiere si declaratiile publice ale liderului chinez Xi Jinping si ale premierului indian Narendra Modi au ajutat la evitarea unei crize.

„Credem ca a arata comunitatii internationale ingrijorarea fata de acest lucru, in special ingrijorarea tarilor cheie pentru Rusia si Sudul Global, a fost, de asemenea, un factor util, convingator, si le-a aratat care ar putea fi pretul tuturor acestor lucruri”, a declarat celalalt oficial de rang inalt al administratiei.

Pericolul s-a diminuat

In perioada care a trecut de la spaima nucleara de la sfarsitul anului 2022, jurnalistul CNN Jim Sciutto, semnatarul articolului din CNN si autorul unei carti despre marile puteri, a intrebat oficiali americani si europeni daca au identificat amenintari similare. Pericolul s-a diminuat pe masura ce razboiul a intrat intr-o perioada de relativ impas in est. Cu toate acestea, SUA si aliatii sai raman vigilenti.

„Am fost mai putin ingrijorati de perspectiva iminenta din acea perioada, dar nu este ceva care sa fie vreodata departe in gandurile noastre”, i-a spus un inalt oficial american.

„Continuam sa perfectionam planurile si nu este dincolo de domeniul posibilitatii ca in lunile urmatoare sa ne confruntam din nou cu un risc cel putin in crestere”, a avertizat oficialul, citat in analiza CNN.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: