Sponsorii lui Putin: in pofida sanctiunilor promise, Uniunea Europeana a importat din Rusia, de la inceputul razboiului, materii prime in valoare de 13,7 miliarde de euro

actualitate

importuri, Rusia, UE, razboi, Ucraina, Vladimir Putin, oligarhi

Din februarie 2022, cand armata rusa a invadat Ucraina, Uniunea Europeana a continuat sa importe materii prime „de importanta critica”, cum ar fi titanul si nichelul, in valoare totala de 13,7 miliarde de euro, de la companii legate de Kremlin.

Potrivit unei investigatii a portalului Investigate Europe, pe baza datelor Serviciului European de Statistica si ale Centrului analitic al Comisiei Europene, in cele 11 pachete de sanctiuni impotriva Rusiei, UE a prevazut exceptii pentru 34 de tipuri de materii prime „critice”, ale caror livrari nu pot fi inlocuite din cauza vitezei necesare a acestor livrari, a costului lor sau a deficitului global.

Astfel, UE are mare nevoie de aceste resurse, deoarece ele joaca un rol important pentru electronice, panouri solare si vehicule electrice, precum si pentru ramuri industriale traditionale, cum ar fi sectorul aerian si cel al apararii.

Aceste fonduri merg nu doar la bugetul Rusiei, ci si la companii legate de Kremlin. De exemplu, Vsmpo-Avisma este cel mai mare producator de titan din lume, cu sediul in Rusia; are legaturi cu Serghei Cemezov, un oligarh apropiat de Vladimir Putin, care inca nu a fost adaugat pe lista de sanctiuni a UE. Aceasta companie a primit 308 milioane de dolari americani in perioada analizata. Printre clientii Vsmpo-Avisma se numara Airbus, gigantul european din domeniul aerospatial.

Compania rusa Nornickel, liderul mondial in productia de paladiu si nichel de inalta calitate, a exportat in UE, in perioada martie 2022 – iulie 2023, o cantitate de nichel si cupru in valoare de 7,6 miliarde de dolari SUA si platina si rodiu in valoare de peste 3 miliarde de dolari SUA. De asemenea, UE nu a impus sanctiuni pentru Nornickel.

Gigantul rusesc al aluminiului, Rusal, detine cea mai mare rafinarie de aluminiu din UE, in Irlanda, si o uzina metalurgica in Suedia. In cele 16 luni de la inceputul invaziei in Ucraina, Rusal a importat in tarile UE aluminiu in valoare de cel putin 2,6 miliarde de dolari americani.

UE recunoaste neoficial problema si incearca sa reduca dependenta de resursele minerale critice ale Rusiei. O sursa europeana a explicat pentru Investigate Europe ca aplicarea brusca a sanctiunilor ar putea provoca o crestere a preturilor, ceea ce ar putea dauna UE si ar ajuta Rusia sa castige si mai mult.

Acesta nu este singurul exemplu prin care Rusia reuseste sa castige din comertul cu UE in conditiile unor sanctiuni. Saptamana trecuta, presa a informat ca petrolul rusesc ar putea fi importat in Germania prin intermediul unei filiale a Rosenft, Rosneft Deutschland GmbH, care l-ar aduce indirect, prin Kazahstan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: