Seful spionajului din Ucraina lauda Starlink: „Sistemele de sateliti s-au dovedit a fi bune pe liniile de front”

externe

starlink, sateliti, comunicatii

Sistemele de sateliti Starlink ale lui Elon Musk sunt folosite de fortele ucrainene pe toate liniile de front in razboiul cu Rusia, a anuntat seful spionajului din Ucraina, relateaza CNN.

„S-au dovedit a fi bune pe liniile de front. Puteti spune ce vreti despre faptul ca [sistemele Starlink] sunt bune sau rele, dar faptele sunt fapte. Absolut toate liniile de front le folosesc”, a declarat sambata Kirilo Budanov, seful Directiei principale de informatii ucrainene, potrivit Interfax Ucraina.

Budanov a vorbit la reuniunea anuala privind strategia europeana de la Ialta, organizata de Fundatia Victor Pinciuk.

Seful spionajului a facut, de asemenea, un bilant pozitiv al diferentei pe care Starlink o face in razboi.

„Au jucat si continua sa joace un rol semnificativ, pentru ca atat de multe sisteme folosesc antenele, folosesc sistemele Starlink in sine, pentru comunicatii, pentru transmisiunile dronelor, in special in ceea ce priveste un post de comanda la distanta si asa mai departe”, a mai spus seful Directiei principale de informatii.

Budanov a mai spus ca acoperirea Starlink „nu a functionat pentru o perioada de timp” in Crimeea ocupata de Rusia, fara a da detalii.

„Pot confirma in mod absolut ca sistemele Starlink nu au functionat o anumita perioada de timp in apropierea Crimeei. Ne-am dat seama imediat ca pur si simplu nu exista acoperire acolo. Probabil ca asta este tot ce pot sa va spun”, a declarat Budanov.

Discursul sefului spionajului urmeaza dezvaluirilor despre utilizarea sistemului de sateliti in razboi facute intr-o noua biografie a proprietarului Starlink, scrisa de Walter Isaacson si intitulata simplu „Elon Musk”.

Potrivit unui fragment din carte, Musk le-a ordonat in secret inginerilor sai sa opreasca reteaua de comunicatii prin satelit Starlink a companiei sale in apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a intrerupe un atac al Ucrainei asupra flotei navale rusesti.

In timp ce dronele submarine ucrainene incarcate cu explozibili se apropiau de flota rusa, acestea „au pierdut conectivitatea si au ajuns la tarm fara sa loveasca tintele”, scrie Isaacson.

Decizia lui Musk, care i-a facut pe oficialii ucraineni sa il roage sa porneasca din nou satelitii, a fost determinata de o teama acuta ca Rusia ar raspunde la un atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare, o teama accentuata de conversatiile lui Musk cu inalti oficiali rusi, potrivit lui Isaacson.

Musk a raspuns la fragmentul din cartea lui Isaacson joi tarziu pe X,  afirmand ca serviciul Starlink furnizat de compania sa SpaceX nu a fost niciodata activ deasupra Crimeei si ca guvernul ucrainean a facut o „cerere de urgenta” pentru a porni serviciul.

„A existat o cerere de urgenta din partea autoritatilor guvernamentale pentru a activa Starlink pana la Sevastopol”, a postat Musk pe X. Sevastopol este un oras portuar din Crimeea.

„Intentia evidenta era de a scufunda cea mai mare parte a flotei rusesti la ancora. Daca as fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi fost in mod explicit complice la un act major de razboi si de escaladare a conflictului”, a concluzionat Musk.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: