Statele arabe si UE au convenit asupra necesitatii unei solutii cu doua state la criza din Israel

externe

Statele arabe si Uniunea Europeana au convenit, luni, la o intalnire din Spania, ca o solutie cu doua state este raspunsul la conflictul palestiniano-israelian, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, declarand ca Autoritatea Palestiniana ar trebui sa conduca Gaza, transmite Reuters.

Borrell a spus ca toti membrii UE care participa la reuniunea natiunilor mediteraneene de la Barcelona si aproape toti participantii au convenit asupra necesitatii unei solutii cu doua state.

Autoritatea Palestiniana trebuie sa organizeze alegeri cat mai curand posibil pentru a castiga mai multa legitimitate si pentru a-si imbunatati functionarea, ca singura „solutie viabila” pentru viitoarea conducere a Gaza, a spus el.

„Cred ca este singura solutie viabila, dar va fi viabila daca va fi sustinuta de comunitatea internationala. In caz contrar, vom vedea un vid de putere care va fi teren fertil pentru tot felul de organizatii violente”, a spus Borrell la o conferinta de presa.

Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a spus ca orice discutie despre administrarea Gazei dupa conflict ar trebui sa se concentreze pe Cisiordania si Gaza ca o singura entitate si ca poporul palestinian ar trebui sa decida cine ii conduce.

O solutie cu doua state prevede un stat pentru palestinieni in Cisiordania si Fasia Gaza alaturi de Israel.

Ministrul palestinian de externe, Riyad al-Maliki, a declarat ca Autoritatea Palestiniana, care a pierdut controlul asupra Fasiei Gaza in 2007, in urma unei lupte pentru putere cu Hamas, nu are nevoie sa se intoarca in Gaza, adaugand: „Am fost acolo tot timpul, avem 60.000 de functionari acolo”.

Ministrul saudit de externe, printul Faisal bin Farhan, a vorbit in calitate de reprezentant al unui grup de ministri din Liga Araba si Organizatia pentru Cooperare Islamica.

„Ne-am transmis mesajul, este important sa avem imediat o incetare a focului, sa construim pe actualul armistitiu care este in vigoare”, a spus el reporterilor dupa incheierea conferintei.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat ca absenta Israelului din cauza aparentei preocupari cu privire la o „ostilitate unilaterala” a subliniat „rupturi profunde”.

„Tocmai de aceea sunt aici astazi, desi acestor intalniri nu li s-a dat importanta anterior de catre Germania. Tocmai pentru ca rupturile sunt din ce in ce mai adanci, trebuie sa stam impreuna, trebuie sa vorbim si sa ne ascultam unii pe altii”, a spus Baerbock.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: