externe

Statele Unite au blocat in mod decisiv aderarea deplina a unui stat palestinian la ONU

Statele Unite au pus capat joi sperantei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunand, in mod deloc surprinzator, un veto in Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticata de Israel, transmite vineri AFP, citata de Agerpres.

De mai multe saptamani, palestinienii, care din 2012 au statutul inferior de „stat observator nemembru”, precum si tarile arabe, au cerut insistent Consiliului de Securitate sa accepte ca un „stat palestinian”, deja recunoscut de majoritatea capitalelor, sa isi ocupe locul „legitim” in cadrul Natiunilor Unite.

„Acordarea statutului de membru cu drepturi depline la Natiunile Unite Palestinei ar atenua o parte din nedreptatea istorica suferita de generatii de palestinieni”, a sustinut joi in fata Consiliului Ziad Abu Amr, inalt oficial al Autoritatii Nationale Palestiniene (ANP).

Statele Unite, care au facut totul pentru a amana votul, nu au ezitat sa recurga la dreptul de veto, pe care il folosesc in mod regulat pentru a-si proteja aliatul israelian.

Proiectul de rezolutie prezentat de Algeria, care „recomanda Adunarii Generale ca statul Palestina sa fie admis ca membru al Natiunilor Unite”, a primit 12 voturi pentru, 1 impotriva si 2 abtineri (Marea Britanie si Elvetia).

„O lipsa de actiune ar fi o eroare grava si de neiertat. A nu te trezi astazi ar permite continuarea nedreptatii si a impunitatii, o rusine vesnica”, a declarat ambasadorul algerian Amar Bendjama chiar inainte de vot.

Admiterea unui stat la ONU trebuie sa primeasca o recomandare pozitiva din partea Consiliului (cel putin 9 voturi din 15 pentru, fara niciun veto din partea unui membru permanent), apoi sa fie aprobata de Adunarea Generala, cu o majoritate de doua treimi.

SUA au continuat sa repete in ultimele saptamani ca pozitia lor „nu s-a schimbat” din 2011, cand cererea de aderare prezentata de presedintele ANP, Mahmoud Abbas, a cazut in fata opozitiei americane, chiar inainte de a ajunge in Consiliu.

Americanii considera ca ONU nu este locul potrivit pentru recunoasterea unui stat palestinian, care, potrivit lor, ar trebui sa fie rezultatul unui acord intre Israel si palestinieni. Ei subliniaza, de asemenea, ca legislatia americana le-ar cere sa isi reduca finantarea catre ONU in cazul aderarii palestinienilor in afara unui astfel de acord bilateral.

Ultimul drept de veto exprimat in cazul aderarii unui stat la ONU dateaza din 1976, cand SUA au blocat intrarea Vietnamului.

Israelul a denuntat virulent initiativa palestiniana, criticand simplul fapt ca a fost examinata cererea in Consiliu, pe care ambasadorul lor la ONU, Gilad Erdan, a considerat-o „imorala”. Guvernul israelian se opune solutiei cu doua state, aparata de o mare majoritate a comunitatii internationale, inclusiv de catre SUA. Majoritatea celor 193 de state membre ale ONU (137, conform ANP) recunosc unilateral un stat palestinian.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

3 ore ago

Macron revine si subliniaza: „Nu exclud trimiterea de trupe occidentale in Ucraina. Ce securitate va mai exista pentru Romania, Moldova, Polonia daca Rusia va castiga in Ucraina?”

Presedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren in Ucraina,…

O oră ago

Un nou atac devastator cu ATACMS lansat de Ucraina. Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi chiar pe poligonul de antrenament

Peste 100 de soldati rusi ar fi fost ucisi dupa ce un teren de antrenament…

O oră ago

Franta depaseste (din nou) Marea Britanie in cursa investitiilor straine, pe fondul incetinirii cresterii economice in Europa

Franta a ramas cea mai atractiva destinatie din Europa pentru investitiile straine directe in 2023,…

2 ore ago

UE anunta un pachet de ajutor de 1 miliard de euro pentru Liban, in incercarea de a reduce fluxul de refugiati sirieni

Uniunea Europeana va oferi Libanului un ajutor financiar de 1 miliard de euro pe o…

2 ore ago